Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо

Политика

Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо

Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с Газпром, ако е необходимо - Tribune.bg
Снимка:

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, който е на посещение в комплекс „Мини Марица-Изток“. За него да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет.

„Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“. Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори без да знам от какво имам нужда“, обясни служебният министър. Той напомни, че страната ни вече е поискала удължаване на офертата за 7-те танкера с втечнен газ, като най-късно утре се очаква и отговор.

„Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, надява се Христов.

По думите му уговорката с „Авакс“ е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция.

„Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че регионът на „Мини Марица-Изток“ трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

„Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. Бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление“, отбеляза министър Христов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати