Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христов: Танкерите с газ на Петков са 50% по-скъпи от цената по договора с „Газпром“

Политика

Христов: Танкерите с газ на Петков са 50% по-скъпи от цената по договора с „Газпром“

Христов: Танкерите с газ на Петков са 50% по-скъпи от цената по договора с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите с „Газпром“, за които говорих миналата седмица касаят настоящия договор с компанията. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти.

По думите му в документа е посочено, че са договорени 3 млрд. куб. метра, от които страната ни е длъжна да заплати 80% или 2,4 млрд. куб. метра.

„ Използван е 1 млрд. кубични метра, което означава, че задължително отиваме на арбитраж с Русия и може да загубим голяма сума пари. Ако България не опита да получи договорените количества, е заплашена от милиарди лева санкции.“, обясни Христов.

„Нещата са ясни - имаме договор, който, ако не го изпълним, дължим милиарди санкции. От друга страна по този договор може да получим евтин газ и ние това нещо го поставяме под съмнение дали да го ползваме или не", каза Христов.

„Цената на газа в рамките на договора е много близка до цената на газа, който получаваме от Азербайджан. За сравнение цената на танкерите, които предишното правителство е договорило, заедно със слотовете и разтоварването е около 50% по-висока, от тази която може да договорим по сегашния договор с „Газпромекспорт“, обясни служебният министър.  

„Едно е, когато „Газпром“ прекрати доставките и договора. Относно арбитража - каква е вероятността да спечелим при положение, че редица страни в Европа са приели тази схема на плащане и продължават да работят по нея“, каза той.

Христов коментира и обвиненията, че щаба се е отказал от седемте танкера с втечнен газ, като страната ни е решила да вземе само един. По думите му не е имало свободни слотове, а тези за които говорят от „Продължаваме промяната“, че са били възможни, се оказало, че са за следващата година и са налични само през посредници.

„Газ има, въпросът е на каква цена. Да вярно е, че този на „Газпром“ е без алтернативен като цена, но ние не сме се фокусирали само на него. Водим преговори и с Турция и със Саудитска Арабия и с много други. Търсим най-добрите оферти“, каза той.

По думите на Румен Христов на този етап работата по интерконектора върви по план.

„Има още много работа да се свърши, графикът е сгъстен, но няма отклонение от него и няма закъснения. Следващата седмица ще имаме ясна представа дали нещата се случват или изоставят“, посочи той.  

„Има работа с местните власти. Следим нещата от близо“, заяви още енергийният министър.

Христов обяви, че е поканил следващата седмица колегите си от Гърция и Румъния, за да обсъдят как съвместно да работят, за да приключи работата през септември, което ще позволи връзката да влезе в експлоатация от октомври.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати