Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. И петчленен състав на ВАС отряза БСП за „Коалиция за България“

Политика

И петчленен състав на ВАС отряза БСП за „Коалиция за България“

И петчленен състав на ВАС отряза БСП за Коалиция за България - Tribune.bg
Снимка:

За втори път съдът обясни с определението си, че не може да разгледа подобна жалба

И петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на БСП срещу решение на ЦИК, с което беше регистрирана коалиция от партии под името „Коалиция за България“. На 15 април тричленен състав на съда излезе с определение, в което се посочва, че делото е прекратено. Жалбата е недопустима за разглеждане, тъй като актът не подлежи на оспорване по съдебен ред. ВАС могат да се разглеждат само откази за регистрация.

Въпреки че жалбата е недопустима, социалистите не се отказали да оспорват пред този съд казуса. И така делото, което не може да бъде гледано дори от тричленен състав на ВАС, се озовало и при петчленния състав на съда. „Практиката на ВАС по подобни дела през годините е непротиворечива“, за втори път става ясно от определението на съда.

Петчленните състави приемат, че производството по чл. 58 от Изборния кодекс е особено и специално спрямо регламентираните в АПК производства по оспорване на индивидуалните административни актове и то не предвижда възможност за обжалване на актовете на Върховния административен съд. Производство по съдебно оспорване е едноинстанционно. Определенията не подлежат на обжалване.

БСП атакува изборната регистрация пред съда, след както социалистите, така и АБВ твърдят, че притежават правата върху името "Коалиция за България". Под името се регистрираха АБВ и още 6 партии за предстоящите избори за Европейски парламент. От БСП казаха, че това било кражба на чужда търговска марка. От ЦИК обаче стана ясно, че „наименованието на коалицията, представила заявление за регистрация, не повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии“.

БСП ползваха името допреди няколко години. И то в момента, в който начело беше Сергей Станишев, а Румен Петков, Георги Първанов и Ивайло Калфин се оттеглиха от червените редици.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети