Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател

Политика

Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател

Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател - Tribune.bg
Снимка:

За първи път в българската история – в края на тържественото първо заседание на Народното събрание, партиите не съумяха да имат избран председател. 8 часа не стигнаха на народните избраници да излъчен „първи сред равни“, който да ръководи заседанията на парламента.

Седемте партии излъчиха петима кандидати: Росен Желязков от най-голямата партия ГЕРБ, Никола Минчев от ПП (и ДБ), Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“.

Въпреки съмненията имат ли право да прекъснат заседанието си без избран председател, минути преди 17 часа председателстващият Вежди Рашидов удари звънеца и обяви ново заседание утре сутрин в 10:00. Според Конституцията хипотеза да не се избере председател просто не съществува.

В чл. 76 от Конституцията ясно е записано, че само „първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител“, освен това „На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели“. Това не се случи.

В хода на дългия дебат тезата на ГЕРБ беше, че е редно победителят на изборите да има председател и не може ПП да претендират да са опозиция и да искат поста. ПП и ДБ бяха категорични, че за тях опция е Никола Минчев или никой друг. БСП, ДПС и „Възраждане“ настояваха на собствените си номинации.

„Народното събрание трябва да се конституира и да  избере председател. Вариантът е да се избере с консенсусен председател на парламента”. Това заяви Рамадан Аталай  от ДПС в Народното събрание.

По думите му, ако не може да създаде мнозинство се отива на избори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети