Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател

Политика

Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател

Исторически провал: Парламентът не успя да се конституира, няма председател - Tribune.bg
Снимка:

За първи път в българската история – в края на тържественото първо заседание на Народното събрание, партиите не съумяха да имат избран председател. 8 часа не стигнаха на народните избраници да излъчен „първи сред равни“, който да ръководи заседанията на парламента.

Седемте партии излъчиха петима кандидати: Росен Желязков от най-голямата партия ГЕРБ, Никола Минчев от ПП (и ДБ), Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“.

Въпреки съмненията имат ли право да прекъснат заседанието си без избран председател, минути преди 17 часа председателстващият Вежди Рашидов удари звънеца и обяви ново заседание утре сутрин в 10:00. Според Конституцията хипотеза да не се избере председател просто не съществува.

В чл. 76 от Конституцията ясно е записано, че само „първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител“, освен това „На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели“. Това не се случи.

В хода на дългия дебат тезата на ГЕРБ беше, че е редно победителят на изборите да има председател и не може ПП да претендират да са опозиция и да искат поста. ПП и ДБ бяха категорични, че за тях опция е Никола Минчев или никой друг. БСП, ДПС и „Възраждане“ настояваха на собствените си номинации.

„Народното събрание трябва да се конституира и да  избере председател. Вариантът е да се избере с консенсусен председател на парламента”. Това заяви Рамадан Аталай  от ДПС в Народното събрание.

По думите му, ако не може да създаде мнозинство се отива на избори.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати