Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН иска оставката на Никола Минчев, ДПС и „Възраждане“ ги подкрепят

Политика

ИТН иска оставката на Никола Минчев, ДПС и „Възраждане“ ги подкрепят

ИТН иска оставката на Никола Минчев, ДПС и Възраждане ги подкрепят - Tribune.bg
Снимка:

ИТН иска оставката на Никола Минчев. Това обяви народният представител от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов. Поводът всъщност е казусът с откритото заседание, в което бе изслушана Теодора Генчовска за Република Северна Македония.

Вотът на недоверие вече има 106 гласа, трябват 15 от ИТН и кабинетът пада

„Обсъждаме да входираме в деловодството на Народното събрание предложение за неговата оставка, защото от едната страна стоят внушенията, лъжите и жълтите стотинки на министър-председателя последните дни, от другата страна стои българският национален интерес", заяви още Балабанов.  

На въпрос дали обсъждат или ще го направят, той бе категоричен: „Ще го направим. Защо, защото законът и това, че сме българи е над всичко“.   

Според него, ако Генчовска изчете секретните грифове на открито заседание, цялата тежест на закона, ще я накаже.

„Това се прави по инициатива на Никола Минчев само и само да ни вкарат в законови нарушения", смята Балабанов.   

ИТН: Още депутати са убеждавани да напуснат парламентарната група

По думите му тези документи отговарят на въпроса за националното предателство за Северна Македония. Според Балабанов премиерът изолира цяло Министерство на външните работи с цел важни неща за българите да минават през Комисията по външна политика.

„Това е страх. За да разберем, нека да дадем шанс да се запознаем. Този шанс ще се случи. Ако не днес - ще се случи утре. Виждате какъв е циркът в пленарна зала, да спрем цирковете,  да спазваме закона. Да чуем министър Генчовска. Истината ще боли, тя ще е грозна, защото има паметни бележки със секретни грифове, в които е описана комуникацията на премиера с висши дипломати“, каза още Балабанов.

По отношение обвиненията, хвърлени срещу ИТН, че няма да има бюджет за хората, Балабанов увери:

„Да сте спокойни, бюджет за хората ще има. Ще има и пенсии, ще има и антикризисни мерки. На предни актуализации на бюджета ние го гласувахме така, единия ден - двата малки бюджета, другия ден - целия бюджет. Любомир Каримански - заради него въобще има бюджети в държавата през последната година и половина“.

Генчовска: На 5 април Весела Чернева изпрати промяна на националната позиция за РСМ

„Не парламентът и Никола Минчев да са гуменият печат на Асен Василев, не целим това, ние сме законодателният орган“, категоричен бе Станислав Балабанов.

По-късно Мустафа Карадайъ обяви, че депутатите от ДПС са се подписали под искането на ИТН за оставка на председателя на парламента Никола Минчев.

„Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“. Обърнаха се към нас. Колегите народни представители от Движението за права и свободи се подписахме под такова предложение. Надявам се, че вече е внесено в деловодството на Народното събрание“, посочи лидерът на ДПС.

По думите му по правилник оставката трябва да бъде обсъдена утре.

„Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого. В член 44, ал. 4 от правилника на Народното събрание много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“, няма значение степента на класифициране на информацията, без да обсъждаме заседанията са закрити“, обясни Карадайъ.

По думите му председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на депутатите.

„Той и това не е направил. От горе на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не разбира това като проблем. Не му е за първи път. Случвало се е много пъти“, изтъкна Карадайъ.

Председателят на ПГ на ДПС даде за пример и друг случай, при който Минчев е нарушил правилника.

„Към него на няколко пъти ние сме се обръщали много отговорно и  сериозно като председател на Народното събрание, като институция в парламентарна република да защитим държавността, демокрацията, върховенството на правото в Република България и Народното събрание да не бъде заложник на едни хора, които нарушават Конституцията на Република България, законите на страната, включително и правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Конкретен пример е г-н Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, очаквахме писмени отговори, документи съгласно член 111, съгласно член 138 от правилника. Само мога да ви представя един списък на представяни към г-н Рашков искания, питания. Аз и последния петък казах, че все още не сме получили никакъв документ. А министрите са длъжни да представят документите в НС. Веднъж не се намеси, напротив и там има едно хитруване, което не сме го повдигали на въпрос. Дребни хитрувания не отиват на тази висока длъжност и позиция – председател на Народното събрание“, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

ПГ на „Възраждане“ и ГЕРБ също се присъединяват към искането за оставка на Никола Минчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати