Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ива Митева за БНБ: Гюров е работил година и половина на ниска длъжност, не отговаря на изискванията по закон

Политика

Ива Митева за БНБ: Гюров е работил година и половина на ниска длъжност, не отговаря на изискванията по закон

Ива Митева за БНБ: Гюров е работил година и половина на ниска длъжност, не отговаря на изискванията по закон - Tribune.bg
Снимка:

„Не, кандидатурата ни за шеф на БНБ няма да раздели коалицията. В коалиционното споразумение е записано в последния абзац, че коалиционните партньори ще обединят усилия за единна кадрова политика по отношение на органите, които изцяло или частично се избират от НС”, заяви пред Нова телевизия депутатът от ИТН Ива Митева в отговор на въпрос може ли кандидатурата на партията ѝ за шеф на БНБ да разцепи коалицията.

„Кандидатурата на Любомир Каримански е на масата още от 46-ото НС. Кандидатурата беше единна, по мое мнение, защото участвам в коалиционните съвети. Не съм чула възражение по това име. Не чух и че ще бъде представена нова кандидатура. Подкрепа беше обещавана. Разговарях основно с колеги от ДБ и БСП  - и от никого не чух, че ще представят своя кандидатура. От месеци призоваваме да седнем и да обсъдим тази кандидатура и като че ли всеки път тази тема се отместваше. Нямам отговор защо?”, посочи тя.

Проблем се появил, когато започнали да текат сроковете за първата процедура и то в нейния край. „Нашата кандидатура е била винаги ясна. Не сме търсили кандидати до последния момент. Смятаме, че нашата кандидатура отговаря на всички изисквания на закона”, подчерта Митова.

Според нея управителят на БНБ трябва да отговаря на минималните изисквания, заложени в закона за кредитните институции.

„Сивитата и на двамата кандидати са в публичното пространство и всеки може да се запознае с тях. В закона е упоменато, че за член на УС на банката се изискват най-малко пет години на ръководна длъжност. Безспорно г-н Каримански отговаря на това условие. От това, което виждам от биографията на г-н Гюров – той е работил само около година и половина на ниска длъжност в австрийска банка”.

Тя коментира и темата за възникналата война между прокуратурата и коалицията. „Не смятам, че се проваляме в опитите си да сменим главния прокурор. Подобно действие изисква една друго мнозинство – гласуване във ВСС, където нямаме мнозинство”, заяви Ива Митева. И допълни: „Мандатът на ВСС изтича на 3 октомври. Дотогава действа настоящият състав. Но ние трябва да имаме най-малко 160 гласа за избор на нови. 2/3 мнозинство е заложено в Конституцията. Ако нямаме такова мнозинство за нови членове – старите ще продължат работа”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати