Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова контра на Василев: На този етап не можем да се откажем от руския газ

Политика

Нинова контра на Василев: На този етап не можем да се откажем от руския газ

Нинова контра на Василев: На този етап не можем да се откажем от руския газ - Tribune.bg
Снимка:

„Към момента не можем да кажем „Няма да доставяме газ от Русия“, каза вицепремиерът Корнелия Нинова. 

Тя обясни, че са обсъждани няколко варианта с финансовия министър Асен Василев.

„България не е готова с алтернативни доставки, за да спре доставките от Русия поне до края на годината. Това ще оскъпи живота на българите. Ние искаме да защитим българския национален интерес. Ние имам предвид като коалиционен партньорЮ, добави Нинова.

Тя обясни, че има уверение, че може да се плаща в рубли, след като Русия обяви, че за неприятелски държави доставките ще са срещу рубли.

Според Нинова е важно Брюксел да вземе общо решение, за да се почувства облекчение от всяко домакинство.

„Решенията са свързани с намаляване на акциза на горивата на половина от минималния в Европа. В момента ние сме страна с минимален акциз на горива. Той в момента е 830 лв. на 1000 литра за оловосъдържащ бензин, 710 лв. на 1000 за безоловния бензин. Представете си, че с този акциз постигнем успех на българското правителство да се намали наполовина. Това ще бъде много сериозен принос в намаляване на крайните цени на всички стоки и услуги. Ние предлагаме - таван на цената на газа. Ако това се приеме, ще облекчим хората много. си от Европейския съюз на Има подкрепа от големи икономики и Франция и други големи икономики“, каза Нинова.

Тя допълни, че с половин милион е увеличен размера на стоманата, който Турция може да внесе в ЕС и сега предстои да се договори за страната ни колко ще е и на какви цени.

Относно кандидатурата за БНБ Нинова смята, че е трябвало да е човек, който няма политически обвързаности.

„Ние сме коалиция и би трябва да излезем с една кандидатура. Това беше нашата позиция. Колегите не стигнаха до това съгласие. Имаме две кандидатури“, обясни тя

Според нея има опасност шефа на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията.

„Смятам, че на този пост не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. БНБ е много сериозна институция. Не мисля, че там трябваше да се заложи на човек или на хора кандидати, които нямат политическа обвързаност със сериозни професионалисти в банковата сфера“, каза Нинова.

Тя коментира и че не разбира защо се образува светкавично досъдебно производство срещу министър Василев за това, че е посочил една от фирмите като евентуално със съмнение за корупция.

„Има толкова поводи да се образуват досъдебни производства за истинска корупция, да се стигне до съд, да се стигне до присъда“, каза още вицепремиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп