Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: Въпрос на надпартийност е да бъда избран за гуверньор на БНБ с гласове на ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Политика

Каримански: Въпрос на надпартийност е да бъда избран за гуверньор на БНБ с гласове на ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Каримански: Въпрос на надпартийност е да бъда избран за гуверньор на БНБ с гласове на ГЕРБ, ДПС и Възраждане - Tribune.bg
Снимка:

Предложението за Андрей Гюров е било в последния момент, кометира още председателят на Комисията по финанси в НС

„Това е въпрос на надпартийност“, заяви пред БТВ председателят на парламентарната бюджетна комисия и кандидат на ИТН за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. Така той обясни, че няма проблем да бъде избран за поста и с гласове на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

„Смятам, че имам знания и умения, натрупал съм практическия опит, който вече мога да приложа в регулатора“, допълни той.

Той отказа да коментира защо управляващите не излязоха с един кандидат, защото не е участвал на коалиционните разговори, на които се предлагат и номинациите.

За опонента си - Андрей Гюров, той заяви, че е предложен в последния момент. Каримански заяви, че до момента не е разговарял с ДБ и БСП, но е отправил покани за срещи следващата седмица.  Той заяви, че е готов на такива срещи с представители на всички парламентарни групи, на които да обясни своите приоритети.

По думите му централната банка ще има ключова роля за справянето с инфлацията. Той заяви, че би работил за по-чести прогнози и анализи, които ще допринесат за държавната реакция. Каримански коментира, че е реалистично България да приеме еврото до януари 2024 г.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия заяви, че БНБ е технически подготвена. Каримански допълни, че БНБ трябва да бъде много по-отворена към хората и коментира, че той ще работи за широка информационна кампания, която да обясни всички притеснения във връзка с приемането на еврото.

Председателят на бюджетната комисия смята, че преди актуализацията на бюджета през юни трябва социална реформа, както и да се помисли за подоходна политика.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати