Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калфин: Президентът не се постара да влезе в ролята на посредник, който може да улесни диалога

Политика

Калфин: Президентът не се постара да влезе в ролята на посредник, който може да улесни диалога

Калфин: Президентът не се постара да влезе в ролята на посредник, който може да улесни диалога - Tribune.bg
Снимка:

Това, което ми липсва в държавата в момента, е лидерство. Не единоначалие и подчинение на един човек, а лидерство от страна на тези, от които се очаква да поемат отговорност, включително лидерите на политически партии, включително институциите. Партиите не проявиха достатъчно зрялост и разум да се обединят около някаква програма с важни точки. Вместо да го постигнат, те даже не искаха да си говорят. И в крайна сметка виновни излизат избирателите, защото така ги били подредили в Народното събрание. Това е абсурдно!“

Това заявява пред „24 часа“ бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

Според него президентът е изслушал политическите партии, но не се е постарал да влезе в ролята на посредник, който може да улесни диалога между тях.

Нито публично това се случи, предполагам, че не се е случило и практически. Така че в България просто липсват политиците, които оценяват, че страната ни минава през един деликатен и труден момент, и трябва да потърсят съгласие и да оставят настрана партийните си претенции“, каза той.

Калфин прогнозира, че един бъдещ парламент може да повтори същата конфигурация.

В Испания преди години 3 пъти правиха избори, преди да се състави правителство. Резултатите не бяха много по-различни. Това ще бъде тежка отговорност на партиите. Защото да изгубиш времето на държавата в партийни капризи и претенции, за да стигнеш пак до същата ситуация - няма много публично обяснение. И няма за какво ние да заобичаме тези партии, които имат подобно поведение“, анализира Калфин.

Според него сме видели в поведението на партиите една страхотна конфронтация, каквато сме виждали в парламентите на Украйна и Корея.

Слава Богу, не стигнахме дотам да си раздават депутатите физически удари, но това в никакъв случай не води до авторитет на парламента. По-добре, вместо да налагат мораториум (на решенията на Борисов), да бяха направили редовно правителство, избрано от парламента“, категоричен е той.

Калфин коментира и поведението на „Има такъв народ“.

Очевидно, че отговорността, която им дадоха избирателите с резултатите от изборите, надвишава това, на което те бяха готови. Ние така и не видяхме нито убедителни говорители по основни теми, свързани с намеренията им във важни области - икономика, социална и външна политика. Нито видяхме цялостна програма. Само доста хаотични действия и отново политическо цупене - не ни харесва този резултат от изборите, дайте ни друг“, смята той.

За него е логично, че хората не разпознават левицата като алтернатива, защото съзират в БСП „желание да се покаже кой е по-велик и по-умен, гонене на хора, създаване на малки партии и липса на каквото и да е желание за диалог и обединение“.

Калфин заяви, че не завижда на служебното правителство, защото очакванията към него, особено ако се проточи съставянето на редовно правителство, ще бъдат за решаване на проблеми. Затова и ще бъде в тежест на кампанията на Радев за втори мандат.

Очакванията ще се прехвърлят и върху президента, който го е назначил. А възможностите да решават проблемите ще бъдат силно ограничени. В интерес на служебното правителство е то максимално бързо да мине мандата си и да се появи ново, пълноценно правителство, подкрепяно от парламента“, смята Калфин.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети