Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Калоян Методиев: Не трябва служебни министри да стават редовни, тъй като служебният кабинет е провален

Политика

Калоян Методиев: Не трябва служебни министри да стават редовни, тъй като служебният кабинет е провален

Калоян Методиев: Не трябва служебни министри да стават редовни, тъй като служебният кабинет е провален - Tribune.bg
Снимка:

За Кирил Петков тежкото тепърва предстои

В бъдещото правителство не трябва да се назначават служебни министри за редовни, тъй като служебният кабинет е провален, коментира пред бТВ политологът Калоян Методиев. Той смята, че на моменти в преговорите за съставяне на правителство има нездрав оптимизъм.

„Отговорността трябва да си я носят политическите партии, а не някой друг да им спуска своите си собствени кандидатури и да си прокарва собствена политика. Когато има разделение на властите, има баланс, има и по-добри показатели на страната“, увери Методиев. За него нищо не е решено, докато новият кабинет не бъде гласуван в зала.

„Темата за министерските постове е опасна. Кадрите са най-важното. Един човек може да изпълни един пост с много смисъл, но може и да го забатачи в корупция и некадърни решения“, коментира Методиев. Той смята, че е логично „Продължаваме промяната“/ПП/ да излъчат премиер, тъй като това е вотът на избирателите.

„Тежкото тепърва предстои за Кирил Петков“, предупреди политологът. Калоян Методиев отбеляза, че ПП имат половината депутати за мнозинство в пленарна зала и сами нищо не могат да направят в хода на законодателната дейност на парламента.

Трябва да има разделение на властите, а не концентрация на власт. Част от демокрацията е спечелилият да реши с кого да преговаря и да прави правителство. Както и да излъчи премиер. Дано не я караме само на заеми", уточни политологът. Той определи четирите партии в евентуалната коалиция като неолиберални и консервативни.

„Неолибералните са ИТН, „Демократична България“ и ПП, които имат много допирни точки, а консервативната партия е БСП“, посочи Методиев. Според него има вероятност да не бъде изкаран пълен мандатът заради различния профил на бъдещите коалиционни партньори. 

„Мантрите за синергия звучат захаросано, докато не видим лидерска среща. Необходимо е коалиционно споразумение. В последния момент може да има недоволен и да се изтегли от коалицията“, допълни Методиев.

Относно оставката на соцлидерката Методиев посочи, че подходът на БСП е да не се прави промяна с Нинова, докато не бъде завършен процесът с управленската коалиция. За политолога след оставката на председателя на БСП няма връщане, но дали Нинова ще се кандидатира отново за лидер си е нейно решение. Той предупреди, че прекалената концентрация на власт води до лоши резултати.

„Ако политическите партии се еманципират, ако покажат собствено лице, а не някой да им дърпа конците отзад“, ще говорим за промяна, смята анализаторът.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп