Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каракачанов: Сърбия иска да изсели българите от техните общини

Политика

Каракачанов: Сърбия иска да изсели българите от техните общини

Каракачанов: Сърбия иска да изсели българите от техните общини - Tribune.bg
Снимка:

Западната ни съседка засилва агресивната си реторика, смята вицепремиерът

Политиката, която Сърбия води след войните в Югославия, е българското население от Босилеград и Цариброд да се изсели по икономически причини, коментира агресивната реторика на сръбския си колега българският вицепремиер Красимир Каракачанов. По този начин в Белград смятат „българското национално малцинство да не съществува. Не бих нарекъл тази политика „добросъседство”, заяви Каракачанов в отговор на изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на нашите сънародници. Точните думи на сръбския политик са:

„За какви вътрешни работи днес говори Европейският съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни”, разясни Дачич по сръбската държавна телевизия. Той недоумявал защо на всяка среща на Европейския съвет страната ни поставя въпроса за правата на българското национално малцинство.

Вицепремиерът му припомни днес, че става въпрос за онези българи, които по силата на Ньойския договор са „абсолютно несправедливо откъснати и дадени на Сърбия без никаква причина, която да го налага”. Каракачанов припомни, че до 1944 г. нашите сънародници са подложени на „геноцид”, а политиката на Белград не се е променила съществено.

„Това, че България се грижи за своите сънародници, е наше задължение. След като не го прави по добър начин Сърбия, след като нашите сънародници недоволстват и имат постоянни претенции, че се ограничават техните права, най-вече за обучението на български език, значи има някакъв проблем”, подчерта Каракачанов.

Военният министър изтъкна, че „ агресивният тон към България се засилва”.

„Като вземем предвид амбициите за едно сериозно превъоръжаване, като вземем предвид и изказванията от малко повече от половин година на сръбския ми колега, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите, може би няма да направим най-спокойния анализ”, изтъкна вицепремиерът.

В заключение Каракачанов припомни, че първият дипломат на Сърбия има хоби и пее добре, и му пожела да прави точно това, а не да се изказва политически.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати