Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански: Кирил Петков не е достоен за финансов министър

Политика

Каримански: Кирил Петков не е достоен за финансов министър

Каримански: Кирил Петков не е достоен за финансов министър - Tribune.bg
Снимка:

„Да се поставя категорично и ясно червена линия, че отново с „Има такъв народ” няма да се водят разговори е пресилено и повече от нормалното“, заяви депутатът от ИТН Любомир Каримански пред Нова телевизия. По думите му това е обезпокоително, защото трябва да има спокоен диалог и да се върви напред.

„От вицепремиера Асен Василев чух, че възнамерява да не води разговори не само с Тошко Йорданов и Слави Трифонов, но и с „Има такъв народ” като цяло. Това е по-обезпокоителното за мен от гледна точка на това да има един по-спокоен диалог и да вървим напред. Не мисля, че страната има нужда от избори”, каза той.

Той подчерта, че предстои на среща на парламентарната група да бъде решено дали ИТН ще преговаря за подкрепа към новия проектокабинет на „Продължаваме Промяната”.

„Парламентът е конструиран благодарение на пропорционални листи и вот. Ако беше мажоритарен вот, тогава разбирам да се преговаря с всеки един депутат поотделно. Затова нормалната политическа логика показва, че е добре да се преговаря с парламентарните групи”, е неговото мнение.

Каримански допълни, че за него не е нормално от страна на ПП да се търси подкрепа в ПГ на БСП, а при ИТН това да става в отделни народни представители. „Означава ли това, че има единен стандарт? Аз не руша мостове. Затова казвам, че е добре да се отправи покана, ако има такава. Тогава парламентарната група ще се събере и ще реши как да действа”, добави депутатът.   

Той не счита, че Кирил Петков би бил достоен заместник на поста финансов министър. Той поясни, че не би приел да оглави Финансовото министерство, ако се стигне до предложение към него.

„Не мисля, че би бил достоен заместник на поста финансов министър. Много е важно човек да има опит и практика в било то корпоративни финанси, било то финанси на публичния сектор или във финансовите услуги. Тези изброени затварят финансовата инфраструктура на страната. Ако ние не я познаваме, независимо от опаковката и от маркетинга, който сме завършили в Харвард и където и да е било, не става”, уточни депутатът от ИТН.

Дали Асен Василев ще се справи като премиер, депутатът от ИТН отговори: „Не знам дали позицията премиер би подхождала на г-н Василев. Но до този момент изразих благодарността си и към него, и към цялото Министерство на финансите във връзка с актуализирания бюджет. Бих искал да се придържам към професионализма и по никакъв начин не бих си позволил да давам оценка на кандидат-премиер или премиер”, заяви той.

Каримански засегна темата за оръжията за Украйна и разкри какво се е говорило между партньорите на един от Коалиционните съвети. „Всички - дори лидерът на БСП, казваха: „Да, може би, ние ще намерим начин как да решим проблема за износа на оръжията, но е важно в каква маркетингова опаковка ще го опаковаме за хората”, каза той.

На въпрос дали това означава, че има износ на оръжие към Украйна, поясни: „Аз само дотук мога да коментирам. Не бих искал да коментирам друго”, подчерта депутатът от ИТН.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати