Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кандидат-премиерът – от Хасково до Харвард, без значение „кой е отпред и кой е отзад“

Политика

Кандидат-премиерът – от Хасково до Харвард, без значение „кой е отпред и кой е отзад“

Кандидат-премиерът – от Хасково до Харвард, без значение кой е отпред и кой е отзад - Tribune.bg
Снимка:

Близкият съратник на Кирил Петков имаше вид на лидера в дуото, но отстъпи на приятеля си премиерския пост. Негови бизнес партньори твърдят, че е измамник

44-годишен хасковлия е новият кандидат-премиер Асен Василев. Икономист, харвардски възпитаник, ерген – поне официално, без жена в живота си, той ще трябва да опита да набере мнозинство в парламента и да поеме по утъпканата пътека на Кирил Петков, който се оказа нежелан в собствената си коалиция.

Именно Василев е човекът, който проправи пътя на ПП и Кирил Петков в голямата политика – не без активната помощ на президента Румен Радев, с когото в момента се гледат „на кръв“.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, назначено от Росен Плевнелиев. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев, назначено от Румен Радев. Петков и Василев минават за отличниците в него и любимци на президента. Напускат го обаче дружно след това, за да създават своя партия, каквато не е регистрирана и до днес.

„Няма значение кой е отпред и кой е отзад“

Още преди седмици се появиха първи намеци, че е възможно Кирил Петков и Асен Василев да решат да си „менкат“ поста на министър-председателя.

„Ако паднем, ще седнем пак с БСП и ДБ да говорим. Не съм развял бялото знаме за премиерския пост, но моята роля е свързана с цялостната промяна, а не с позиция. Но последното нещо, което бих направил е да дам този пост на някого от задкулисието. Бих подкрепил Асен Василев да е премиер. Двамата решаваме заедно и няма значение кой е отпред и кой е отзад“, успокои още тогава Кирил Петков, че варианти има, даже и вотът на недоверие да е успешен.

Петков съгласен Асен Василев да е премиер: Няма значение кой е отпред и кой е отзад

Умен, но… измамник

Най-голяма сянка върху „безупречната“ (по думи на Петков) личност на Асен Василев хвърлят негови бивши бизнес-партньори, с които се съди за милиони с години. Тяхната версия е, че той ги е ограбил, присвоявайки си интелектуална собственост под формата на софтуер.

„Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай като го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, заяви Мортен Лунд  пред bTV, когато Василев стана служебен министър-миналата година.

Василев отрича обвиненията и твърди, че партньорите му са знаели, че ще продаде кода.

След като се водят дела за милиони паундове, всичко приключва с извънсъдебни споразумения.

Синдиците от Великобритания Робин Дейвис и Джон Дикинсън откриват, че фирмата има задължения към 54 кредитори. Само 14 обаче са заявили претенции за 8,7 млн. паунда, а активите в банкови сметки на Острова и в София са символични.

Офшорка на Британските вирджински острови

Символични като за предприемач от такъв ранг, през когото са минали милиони, се оказаха и активите в имотната декларация на Асен Василев при влизането му в политиката. През 2021 той е декларирал апартамент в София, с площ 54 кв. м. придобит през 2016 г., на стойност 58 572 лв. Освен това има 72 000 лв. налични средства.

Това обаче не са всички негови активи, тъй като е имал и офшорна фирма на Британските вирджински острови, от които излязъл, за да стане политик.

„В данъчната му декларация, фигурираща в сайта на КПКОНПИ, е вписано, че 12 месеца преди встъпването си в длъжност като служебен министър на финансите Асен Василев е излязъл от собствеността и управлението на цитираната от в. „Труд“ фирма „Акселберт Лимитид“, както и от всички останали дружества, в които е имал участие“, уточниха от партията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети