Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Каримански отрича да са обсъждали коалиционно актуализацията на бюджета

Политика

Каримански отрича да са обсъждали коалиционно актуализацията на бюджета

Каримански отрича да са обсъждали коалиционно актуализацията на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

„Разбрахме се да има списък с цялото законодателство, което е необходимо във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, така че да може средствата от Европа да бъдат най-облекчени откъм правна рамка, тоест да могат да пристигнат в България“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът от ИТН и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси  Любомир Каримански по повод коалиционния съвет снощи.

Освен това вчера бюджетна комисия бе домакин на дискусия, посветена на предизвикателствата и ефектите от приемането на еврото. Освен депутати в нея взеха участие представители на работодателските организации, икономисти, бивши министри на икономиката и на финансите, представители на БНБ.

На журналистически въпрос много законодателни промени ли се изискват във връзка с Плана за възстановяване, той отговори така:

„Нека да видим списъка! Тъй като става дума за закони, които са свързани с всички онези проекти в Плана за възстановяване и устойчивост, вероятно ще има доста промени, да“.

Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

„Параметри не сме дискутирали вчера. Разбрахме се, че до четвъртък ще ни бъдат изпратени всички разчети, параметрите за актуализацията на бюджета, както и макрорамката. Надявам се в петък на експертната среща на коалиционния съвет, която ще бъде следобяд в 16 часа да можем да дискутираме повечето неща и всяка една от парламентарните групи и коалиционен партньор да представи своите бележки, ако има такива или пък съответно нови предложения. Най-важното нещо е, че ни трябва време – дали ще го имаме от четвъртък, зависи кога ще изпратят самите параметри, дали ще ги имаме от четвъртък до петък, за да може да направим ясни, точни, детайлни и по-задълбочени предложения“, посочи Каримански.

По-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи, че на коалиционния съвет е постигнато съгласие актуализацията на бюджета да се гласува в парламента до края на юни.

„Не съм видял още схемата, по която са разписани антикризисните мерки, дали има възможност за диференциране към най-уязвимите групи или не. Аз лично много държа на това, за да нямаме раздаване на пари на калпак“, категоричен е депутатът от ИТН.

Той подчерта, че това може да се приложи за всяка една мярка.

„Както чухте вчера и от много от присъстващите на кръглата маса, част от хората нямат нужда от отстъпката от 25 стотинки за горивото“, посочи той.

По отношение на мярката „нулева ставка на ДДС върху хляба“ и ще помогне ли тя за намаляване цената на крайните потребители , той каза следното:

„Вие знаете, че Данъкът добавена стойност би трябвало да се отразява на крайния потребител, за това, законодателно, много трудно може да се каже „Да, ще се отрази“. Това, което трябва да се направи, е контролните органи да си свършат работата. Има, доколкото разбрах от министъра на финансите вчера, нотификация и Европа е одобрила това да имаме по-ниски ставки. Така че, не виждам някакъв сериозен проблем от обсъжданите мерки. За мен най-важното нещо е парите да стигнат навреме и то до най-нуждаещите се, а не до тези, които нямат нужда от тях“, категоричен е Каримански.

Той каза, че парите за актуализацията и за всички антикризисни мерки - 2 млрд. лева, са налични.

„Има ги, така ни уверява министърът. Нека да видим разчетите“, коментира председателят на бюджетна комисия.  

На въпрос дали ИТН се движи в локалното на коалиционното споразумение или се движат по него, той отговори така:

„По някой път локалното е по-бързо от магистралата. Магистралата като се задръсти, локалното е изходът, където може да излезете най-бързо“.

Попитан каква е посоката, към нови избори ли, Каримански увери:

„Не към нови избори, а към осъществяване на приоритети, идеи и цели“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети