Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров отрече да има забавяне на ваксинацията

Политика

Кацаров отрече да има забавяне на ваксинацията

Снимка:

От парламентарната трибуна Стойчо Кацаров отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че при служебното правителство ваканционният процес се е забавил. Той предостави данни 74 дни преди 10 май и 74 дни след това:

„Oт 28 февруари до 25 май са ваксинирани 794 000 души. От 13 май до 25 юли са ваксинирани 966 000 души. 170 000 души повече са ваксинирани, когато служебното правителство се е занимавало с този проблем. Със завършени ваксинации са 300 000 в предходния период и 500 000 в сегашния. Средно на ден преди това са ваксинирани 10 741 души, след това 13 065 души. Следователно твърденията колко са зле нещата след 10 май не отговарят на истината", каза Кацаров.

Отрече, че България не е подготвена за рязък скок на новозаразените. Посочи, че имало план, който разделя мерките на 4 групи и така нямало да има момент на изненада от затваряне.

Стойчо Кацаров се настани в премиерския стол

Кацаров посочи грешки в предишното управление на коронакризата- изборът на ваксини, броят им и оставянето на възрастните хора на опашката. „Това, което България направи, е че тя жертва възрастното поколение – имунизира предимно младите и активни хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, футболни отбори, изпращаха се мобилни екипи в различни фирми“, подчерта Кацаров.

Като основна грешка в Плана за ваксинация той определи и договарянето на ваксини „Астра Зенека“, за които имаше голямо обществено недоверие, за сметка на останалите одобрени за използване препарати.

Според Кацаров липсва ентусиазирам за ваксиниране, защото нямало информационна кампания. А той оставал привърженик на доброволното поставяне на препарати.

По думите му „въпреки щедрото финансиране“, болниците били зле. Затова предложи принципал на областните болници да станат общините, а не министерството.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още