Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Добрев: Няма такава формулировка правителство на малцинството

Политика

Кирил Добрев: Няма такава формулировка правителство на малцинството

Кирил Добрев: Няма такава формулировка правителство на малцинството - Tribune.bg
Снимка:

За няколко месеца са изтеглени милиарди заеми, които ще трябва да връщат нашите деца, допълни социалистът

Пред България има два варианта за излизане от кризата: избори или правителство на националното спасение, което ще подкрепят почти всички партии.

Българските граждани гласуваха в аванс доверие на кабинета на Петков, но през последните 6 месеца това управление изглежда неподготвено. Изтеглени са милиарди кредити, а мерките срещу кризата са или закъснели, или отложени. Това заяви пред БГНЕС Кирил Добрев, бивш зам.-председател на НС на БСП и народен представител в няколко парламента, политически анализатор.

Той отбеляза, че оттеглянето на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция не е изненада. „Неведнъж съм казвал, че тази коалиция ще се разпадне в момента, в който свършат парите. И в интервюто на г-н Трифонов от вчера ставаше дума за пари. Другият голям препъникамък е РС Македония. Тези две теми доведоха до разпад на управляваща коалиция“, посочи Добрев.

Според него оттук нататък има два сценария. Първата възможност е да се състави правителство в този парламент, какъвто сигнал дават по-голямата част от политическите сили. То ще бъде облечено под формата на правителство на националното спасение или нещо подобно.

„Няма такава формулировка правителство на малцинството. Отива се към правителство на националното спасение, в което ще участват всички“, каза Добрев.

Той прогнозира, че избори ще има тогава, когато първата политическа сила, тази, която е сигурна, че ще спечели тези избори, просто ще е излязла от изолацията. “Периодът на управление на такъв кабинет ще свърши тогава, когато първата политическа сила, която ще спечели изборите, ще е излязла от изолацията и тогава ще бъдат предизвикани предсрочни избори“, подчерта Кирил Добрев.

Втората възможност е да се отиде на избори. „Ако партиите на се разберат, отиваме на предсрочни избори веднага, като най-ранната дата е 11 септември“, посочи той. Тук водеща ще е ролята на президента Румен Радев, който ще трябва да назначи служебно правителство: „Той прави точно това, което трябва да прави един държавен глава – да бъде на страната на българските граждани“.

В същото време политическата криза се разгаря на фона на висока инфлация, енергийна и вероятно продоволствена криза, което изключително много безпокои българските граждани.

„За няколко месеца са изтеглени милиарди заеми, които ще трябва да връщат нашите деца. Всички мерки по отношение на кризата или се отлагат, или са закъснели. Това доведе до много фалити“, заяви Добрев.

В тази ситуация българските граждани се надяваха, че премиерът Кирил Петков и неговото правителство ще донесат стабилност, те му гласуваха голямо доверие, което сега не се оправдава.

„Гражданите му гласуваха доверие в аванс преди шест месеца. Познавам и много мои близки, които си дадоха гласовете за тях с надеждата, че един млади момчета могат да оправят България“, заяви Добрев и продължи:

„За съжаление, през тези шест месеца това управление изглеждаше на доста моменти некомпетентно и неподготвено. Поведението от последните дни на Петков е дори малко притеснително. Няма как да вадите на показ интимни разговори, които са водили довчерашни партньори. Това сваля нивото на политиката и никой не иска да се занимава с нея“, заяви пред БГНЕС Кирил Добрев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати