Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков продал дружество с близо 2 млн. печалба и имоти край София за 4500 лв. на ръка

Политика

Кирил Петков продал дружество с близо 2 млн. печалба и имоти край София за 4500 лв. на ръка

Снимка:

За шокиращи данни за системно извършване на финансови, данъчни и други нарушения от Кирил Петков - служебен министър на икономиката, разкриха източници на Tribune.bg. До 5 май 2021 г., когато става министър в кабинета на Румен Радев, Петков е собственик на 90% от дяловете на „ВЕРИТА ООД“ (ЕИК 175350802), което от своя страна е съдружник с 50 % дялово участие в „МАЙКЪЛ КИРИЛ“ ООД. Двете дружества притежават апетитни материални активи.

Сред притежанията на фирмите са поземлени имоти в местност Враждебна на бул. Ботевградско шосе (непосредствено до Летище София) и 700 кв.м., находящи се в кв. Враждебна, местност Богровски песоци (непосредсвено преди Джъмбо Плаза).

Кирил Петков: Познавам Румен Спецов от осем години. Радвам се на смелостта му

Според последния Годишен финансов отчет на „МАЙКЪЛ КИРИЛ“ ООД в Търговски регистър за 2019 г., дружеството е реализирало приходи в размер на 1 876 000 лева, и двете дружества нямат никакви загуби, нито заеми. Въпреки имотите и печалбата за милиони, преди да стане министър Петков продава всичко за... 4 500 лева на ръка. Тази сума е очевидно многократно занижена, в сравнение с пазарната цена.

Дори да се подходи от гледната точка – дяловете са негови, може да ги продаде за каквато прецени сума, остава въпросът, че по този начин е ощетен фискът.

Журналист: Как двама министри се оказаха недосегаеми и непроверяеми?

След извършен преглед на информацията, достъпна в публичните регистри се пораждат съмнения и за други нарушения на данъчното законодателство, извършени от дружества, които Кирил Петков ръководи пряко. Към края на финансовата 2013 г. например дружеството „ВЕРИТА“ ООД е обявило налични парични средства както следва: Касови наличности в лева – 21 000 лева и още 136 000 левова равностойност в друга валута. Значителният размер на касовите наличности буди съмнение спазен ли е Законът за ограничение на разплащанията в брой при получаване на паричните средства и последващото им разходване, както и поради каква причина дружеството е съхранявало тези средства на каса, вместо да използва услугите на българските банки.

От отчета за предходната 2012 г. е видно, че противно на всякаква бизнес логика, са реализирани разходи абсолютно равни по размер на приходите за същата година, както и че за същата финансова година през дружеството не са преминали парични потоци, свързани с реализираните приходи и разходи. Подобни числа традиционно пораждат съмнения извършвани ли са счетоводни манипулации с цел избягване на данъчно облагане.

Данъчните игри на министър Петков

През годините Петков е учредил и дружества, които съгласно публикуваните счетоводни отчети не генерират никакви приходи. Пример за такова дружество е „СКИНОА“ ООД (ЕИК 202966025), учредено през 2014 г. От учредяването си до момента дружеството реализира единствено счетоводни загуби и не прави никакви плащания към републиканския бюджет.

Междувременно някои от дружествата, които Петков е управлявал нарушават Закона за счетоводството, като не публикуват годишни финансови отчети в Търговския регистър в годините, в които дружествата реализират печалби. Именно такъв е случаят и с „ВЕРИТА“ ООД, което дружество системно не публикува финансовите си отчети, като това от своя страна допълнително поражда съмнение за укриване на извършени данъчни злоупотреби.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още