Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени

Политика

Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени

Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени - Tribune.bg
Снимка:

Дерогация може да има, ако се наложат свръхограничения, обясни правосъдният министър

Необходимо е извънредното положение да се удължи с един месец, за да се продължи със спазването на стриктните мерки. Това каза пред bTV правосъдният министър Данаил Кирилов.

По думите му е прието извънредното положение да има срок, за да може законодателният орган да упражнява правомощията си по чл. 84 от Конституцията.

Той беше категоричен, че демократичните права на българите не са застрашени в тези условия не е поискано временно изключение от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (б.р. дерогация).

„При последното ми гостуване при вас казах, че съм започнал процедурата по дерогация, изпратил съм мое становище до министъра на външните работи за необходимостта да обсъдим евентуална нотификация на Европейската комисия. Преценката на подобен правен акт трябва да се направи в МВнР“, уточни Кирилов.

Правосъдният министър посочи, че подобни правни актове са се случвали в страни, където е имало терористични актове. „Може да се твърди, че има известно ограничаване на правото на свободно придвижване, с оглед на предприетите карантинни мерки. Държавата може да се отклони, без да нарушава тези права. Поради тази причина с вицепремиера Захариева сме готови от една седмица с доклад пред Министерски съвет, който да одобри мандата за нотификация с варианти за искане на дерогация“, допълни той.

Данаил Кирилов заяви, че ако се наложат свръхограничения, тогава докладът за дерогация може да стане факт. Той допълни, че в тази ситуация институциите трябва да останат единни, за да не се объркват хората и да продължат да спазват мерките.

Относно деветте отменени от Европейската комисия наказателни процедури към България, Кирилов посочи, че те касаят престъпления за сигурността на финансовата система и изпълнението на съдебните актове за „лишаване от свобода“.

„В момента осъществяваме контрол над нотариалната дейност и съдебните изпълнители. Те нямат право да вършат тези действия, които им забранихме със Закона за извънредното положение – да обявяват публични продани, да правят въвеждане във владение, да правят опис на имущество, да налагат запори и възбрани“, каза Кирилов и добави, че има сигнали за нарушения и призова гражданите да подават жалби при нарушения.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети