Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. КНСБ: Протестиращите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има затваряне на мини и ТЕЦ-ове

Политика

КНСБ: Протестиращите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има затваряне на мини и ТЕЦ-ове

КНСБ: Протестиращите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има затваряне на мини и ТЕЦ-ове - Tribune.bg
Снимка:

„Протестиращите енергетици и миьори искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито намаляване на капацитетите им.“ Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От 2030 до 2038 г. трябва да се разпишат стъпките за затварянето, за да могат хората да направят своя избор - да останат или да напуснат сектора, посочи още той.

„Хората са по улиците и очевидно това значи, че не приемат предложенията на властите. Има нещо сбъркано в комуникацията, 2 години и половина се бавиха действията въпреки исканията на синдикатите. Служебни правителства минаха и заминаха, нищо не свършиха. Тези месеци също се пропиля време. Хората с основание са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да е било", коментира Димитров.

Хората искат поне едномесечно отлагане на плановете. Обратната оферта от правителството е била проект на споразумение на базата на искания на синдикатите отпреди 10 дни.

„Тогава ние предложихме проект на споразумение за справедлив преход. Видяхме обратната оферта, но заявихме, че докато хората са по улиците не можем да водим преговори, първо трябва да се вземе адекватно решение, за да се върнат хората по домовете си“.

Решението за изграждане на индустриални зони във въглищните регионите, с които да се компенсират част от работните места Димитров коментира така:

„Да излезем само с някакво предложение а социален пакет за нас не стига. Трябва да се каже работното място къде е - първо да се създаде - и ако тогава миньорът или енергетикът наистина не го иска, тогава да му дадем тези 36 работни заплати“.

Димитров припомни, че предишният редовен кабинет на Кирил Петков е поставил условие за 40% намаление на емисиите от централите до 2026 г., което обаче още не е предоговорено и седи като Дамоклев меч над сектора.

Обекти като „Марица изток" и Бобов дол трябва да бъдат гарантирани, за да не се срути енергийната система. Една новина в полза на миньорите е съобщението, е ще отпаднат проектите за батерии по Плана за възстановяване. Това значи, че базова мощност за следващите години ще бъдат именно въглищните мощности.

По думите на зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи. По думите й страната ни ще изгуби 3 милиарда евросредства, ако не спази срока за териториалните планове за справедлив преход.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети