Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Последно: ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г., социални пакети до 150 000 лв. на работник

Политика

Последно: ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г., социални пакети до 150 000 лв. на работник

Последно: ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г., социални пакети до 150 000 лв. на работник - Tribune.bg
Снимка:

Топлоелектрическите централи ще продължат да работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Някои от тях ще отпаднат от енергийната система просто защото ще станат икономически неизгодни.

Затова правителството създава предприятие, чиято задача е да превърне освободените от мините територии в индустриални зони, подходящи за друга икономическа дейност. Това предприятие ще работи в сътрудничество и координация с мините. То ще осигури нови работни места за хора с необходимата квалификация в същия регион. В същото време ще подготви терени за привличане на инвестиции отвън, които също ще имат нужда от работна ръка. Вече има инвеститори, които са заявили интерес и искат да започнат да работят в този регион.

Бойко Борисов: Правителството да обясни за териториалните планове. Да не слагат каруцата пред коня

Така премиерът акад. Николай Денков представи териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които бяха приети от Министерския съвет днес. Утре – в последния възможен ден, документите ще бъдат изпратени в Европейската комисия (ЕК).

След разговори с президентите на двата най-големи синдиката в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“, днес са договорени също сериозни социални пакети за хората, които желаят да напуснат енергийния сектор. „Навсякъде в Европа стандартните социални пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат за до 36 месеца. Това означава, че един работник би могъл да получи между 140 000 и 150 000 лв.“, посочи министърът на финансите Асен Василев. 

Въпреки протестите: Премиерът отказва отлагане на териториалните плановете

Изпращането на документите в Брюксел не слага край на процеса. „Тепърва предстоят преговори с ЕК, които трябва да завършат в края на ноември т.г. Паралелно с тях ще продължат и разговорите със социалните партньори, така че да има ясен национален план за прехода с предвиден бюджет и различни източници на финансиране. През декември т.г. трябва да се произнесат всички държави членки на ЕС. Ако някоя от тях не се съгласи с нашите предложения, България ще изгуби 1,4 млрд. лв., предвидени за тези три региона, и последствията за тях ще бъдат изключително тежки“, обясни министър-председателят.

Ако утре правителството не изпрати териториалните планове за въглищните региони в Брюксел, тя излага на риск не само парите за Стара Загора, Перник и Кюстендил, а още около 3 млрд. лв. по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., което ще ощети всички региони в България. „Никой не може да си позволи да рискува тези средства“, заяви акад. Денков.

„Всичко, което правим, е най-доброто възможно за хората във въглищните региони и за страната като цяло“, подчерта той. Премиерът призова всички протестиращи да прекратят протестите и чрез свои представители да се включат в процеса на преговори за конкретните стъпки на прехода. По-рано през деня той остро осъди опитите на различни политици да злоупотребяват със ситуацията единствено в техен личен интерес с оглед на предстоящите местни избори.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети