Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Коларова: Бившата комунистическа партия се преименува, но остана същата

Политика

Коларова: Бившата комунистическа партия се преименува, но остана същата

Коларова: Бившата комунистическа партия се преименува, но остана същата - Tribune.bg
Снимка:

През комунистическия режим: 30 хиляди българи са избити без съд и присъда, 250 хил. души са подложени на репресии по лагери и затвори

За да можем да се развиваме и да вървим напред трябва да знаем кои сме, а за да не допускаме грешки в бъдещето трябва да познаваме цялото си минало. Това заяви документалистът и журналист Христо Хрисов пред над 130 младежи по време на десетия Зимен университет на МГЕРБ в Сандански. „Ако социалистическият строй е бил толкова добър, защо днешните леви политици у нас не работят да го върнат този строй? А знаете ли къде учат децата им?“, попита Христов. Той подчерта и приетите минала година нови учебни програми, в които е включено изучаването на периода на тоталитарно-комунистическото управление. „Когато това се изучава ще се промени и мисленето на младите хора и те няма да бъдат толкова податливи на фалшивите новини, които се тиражират за това колко хубаво било през онова време“, коментира Христов.

Журналистът разказа пред младежите, че по време на комунистическия режим в България най-малко 30 хиляди българи са избити без съд и присъда в периода септември – декември 1944 г., че около 250 хил. души са били подложени на репресии по лагери, затвори или са следени от Държавна сигурност. Освен това Христо Христов припомни, че комунистите са фалирали България три пъти - през 1960, 1977 и 1987 година. За повече информация по темата документалистът-журналист препоръча на младите хора да позлват сайтовете www.agentibg.com, www.pametbg.com, www.desebg.com и www.pametbg.com. В края на лекцията си Христо Христов коментира, че БКП си е сменила името, за да се разграничи от престъпленията, които е вършила, но ако познаваме миналото си няма да позволим подобни грешки отново да се случват в българската политика.

Политологът Румяна Коларова коментира, че в България бившата комунистическа партия се е преименува, но тя е останала същата като ценностна система, като някакво странно чувство на лоялност на някаква история, не се е променила нито структурно, нито по друг начин. Според Коларова, лошото в случая е, че когато една такава партия е голяма и е участвала в управлението, тези хора, когато дойде някой друг политически субект и им каже, че не са демократи, те започват да измислят отговори от типа и вие не сте демократи, вие сте фашисти, другите са монархисти и т. н. „В този случай съмненията в демократичността на всички партии и фактът, че всички говорят за нов преход, са най-лошата последица от начина, по който БСП е доминирала политическия дневен ред в България през целия преход“, коментира още Коларова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати