Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Комисията за контрол над службите вече не е в ръцете на "Възраждане"

Политика

Комисията за контрол над службите вече не е в ръцете на "Възраждане"

Комисията за контрол над службите вече не е в ръцете на Възраждане - Tribune.bg
Снимка:

С гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС парламентът прие промени в Правилника за работа на Народното събрание, с които Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специални разузнавателни средства вече няма да се ръководи на ротационен принцип от представители на всички парламентарно представени формации.

Променя се и принципът, по който тя се конструира - вече няма да е съставена на паритетен принцип, а по модела на останалите постоянни комисии.

Отхвърлено беше предложението на ИТН да се премахне ограничението народни представители да не могат да членуват в трета комисия и да се разреши това да става без заплащане.

Внесеният от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и от ген. Атанас Атанасова Проект на решение за промени на Правилника за дейността на Народното събрание предложи ротационният принцип за председателстване да отпадне, тъй като комисията не провеждала редовно своите заседания, не внасяла доклади по отчети и законопроекти.

През миналата седмица Николай Дренчев от "Възраждане" пое председателството на комисията, което предизвика остри реакции от страна на мнозинството и на Делян Пеевски.

"Причината е само една-единствена и това е продължаващото овладяване на службите от страна на сглобката", каза Петър Петров.

Според Атанас Зафиров от БСП този акт не е насочен само срещу "Възраждане", а е удар срещу българската опозиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи своя хипотеза:

"Истинската причина да се внесе такова решение е разцеплението в ПП-ДБ и достойнството на Бойко Рашков. На последното заседание ПП - ДБ - ГЕРБ - СДС и ДПС загубиха мнозинството в комисията. Защото Бойко Рашков се присъедини към опозиция и гласува против безумията, които бяха внесени като законопроект. Живеем в пълзящ диктат. Евроатлантизмът им вече е едно пробито смокиново листо, защото се вижда какво правят отзад".

Управляващите обаче настояха, че причината за внесените промени е единствено и само във "Възраждане".

Йордан Иванов:

"Няма никакво тенденциозно личностно отношение към Вас. Нещата са много прости и те са пряко свързани с българската национална сигурност. Най-големият непосредствен риск пред Република България за националната ни сигурност произхожда от Русия. Едновременно с това "Възраждане" е неприкрито проруска партия".

Искрен Митев:

"Вие трябва да признаете, че това, което се случва днес, е резултатът от вашите действия, от вашето безобразно поведение, от вашите безобразни обиди от тази трибуна, от това, че се опитвате да блокирате работата на Народното събрание и заради това, че ясно от тази трибуна вие изказвате тезите на чужди държави".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов: 

"В мотивите няма нищо от това, което вие казахте - каква Русия, какви 5 лева, какви заплахи за националната сигурност?! Беше казано от други народни представители, че са лъжа, не се била събирала комисията. Бойко Рашков ви го каза между другото - който в момента липсва и понеже вие сте една наистина много престъпна шайка, аз не знам какво се е случило с този човек и се притеснявам за него".


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, Правилник
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети