Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конституционалистът проф. Пламен Киров с опасения от конституционна криза

Политика

Конституционалистът проф. Пламен Киров с опасения от конституционна криза

Конституционалистът проф. Пламен Киров с опасения от конституционна криза - Tribune.bg
Снимка:

„Няма конституционен проблем, има практически проблем, но логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1", каза пред БНР конституционалистът проф. Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционно-правни науки в СУ и бивш конституционен съдия.

„След като при първите два опита за съставяне на правителство Конституцията задава 7-дневни срокове, няма причина при третия опит да се дава безсрочен мандат за формиране на правителство“, посочи проф. Пламен Киров.

Той  прогнозира, че при връчването на третия мандат получилите го „ще се бавят, колкото си искат“, тъй като ще се позоват на решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 г. Това по думите на конституционалиста може да ни вкара в още по-дълбоки дебри на политическата криза.

„Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза, подчерта проф. Пламен Киров.  

21 ноември е най-късната дата за провеждането на втория тур на президентските избори, уточни той.

Вероятност за избори 2 в 1 има, друг е въпросът политическите сили и президентът как калкулират дали това е в техен интерес, коментира проф. Киров. По думите му вероятността за такива избори става все по-голяма.  

„Няма конституционен проблем, има практически проблем, но логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети