Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кралев: Искат да овладеят структурите на съдебната система, за да газят и репресират

Политика

Кралев: Искат да овладеят структурите на съдебната система, за да газят и репресират

Кралев: Искат да овладеят структурите на съдебната система, за да газят и репресират - Tribune.bg
Снимка:

„Единственото, на което се надяваме, са спешни избори. Аз мисля, че след като служебните министри поровят два месеца в папките из министерствата и покажат какво са вършили „фамилиите“, по-скоро ПП и ДБ ще имат нужда от ГЕРБ да им измие образа пред Европа“.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Красен Кралев в предаването „Офанзива“ по „Нова нюз“. Така той коментира думите на Лена Бориславова, че ГЕРБ се надявали на коалиция с тях, за да им изчистят имиджа пред европейските партньори.

Според Кралев е нормална позицията на американски представители, че трябва да има стабилна коалиция. Съмнява се обаче в обяснението на Асен Василев, че им „шушнели“ отвън да се коалират с ГЕРБ.

„Аз оценявам позицията като дипломатическа куртоазия. Няма как да кажат нещо друго. Всички опровергаха Асен Василев, че му „шушнат“ да прави управление с ГЕРБ. Вие наистина ли смятате, че, ако имаше натиск от чужди посолства, точно Асен Василев ще иде да ги обяви публично? Ние никога не сме работили под натиск. На тях може и да им „шушнат“ разни неща, но ние с нашите евроатлантически партньори ясно и открито си говорим. Настояваме за избори, защото тези хора счупиха държавата и всеки ден във властта е пагубен за икономиката ни“, каза той.

На въпроса може ли да бъде ГЕРБ мотор на съдебната реформа, Кралев подчерта, че сегашните управляващи вече 7 месеца нищо не правят по тази тема.

„Искат  да овладеят структурите на съдебната система, за да газят и репресират членовете и симпатизантите на ГЕРБ. Искат да използват съдебната система за лична вендета. Искат  да си играят с конституцията, със законите. За тях съдебната реформа се изчерпва с махането на Гешев и овладяване на прокуратурата. Единствената им цел е Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, за да продължат репресиите“, заяви той.

„А нещата не са толкова сложни – прокурорите трябва да се избират от прокурори, съдиите от съдии – политическата система трябва да бъде държана настрани от съдебната. Всички говорят за „чегъртане“, за заобикаляне на системата, само ние говорим за право и спазване на законите. Искаме ред, сигурност и справедливост“, категоричен беше Красен Кралев.

Той увери, че ГЕРБ са последователни и е ясно, че европейските ни партньори очакват предвидимост и спокойствие.

„Този парламент категорично не може да осигури това спокойствие на българите. Заедно сме готови да водим разговори по важните теми, но сме категорични, че не може да се сформира ново мнозинство в 47-мото НС. Ние осъзнаваме, че държавата се намира в серия от кризи и през изминалите месеци нашата парламентарна група излезе с редица решения – компенсациите за бизнеса, таван на цените на горивата…“, припомни той.

„В момента ни управлява правителство в оставка, което не може да се справи. Основният проблем според мен е, че няколко фамилии управляват държавата като старт-ъп“, каза депутатът.

Той подчерта, че за ГЕРБ няма значение коя партия взима третия мандат.

„Не може няколко фамилии да продължават да обират хората. Не може някои фамилии да си имат министър-председател, министър на финансите, шеф на кабинета. И тези фамилии взимат решения за всичко в държавата. Така че докато това е факт, няма смисъл да се водят разговори“, категоричен беше той.

Кралев определи като „добър ден за българската демокрация“ деня, в който излязоха експертизите, че снимките от спалнята на Борисов са манипулирани.

„Лъжата беше разобличена – стана ясно, няма снимки, няма кюлчета, няма чекмеджета. Ясно е, чужди експерти по „черен пиар“ бяха наети да работят срещу нас в последните две години – те са си свършили работата, но се доказа, че е измама. Горчилката остава, ще трябва сериозна работа да се преодолее“, каза Кралев, който не вижда конспирация в момента, в който новината излезе.

Той отговори и на оптимистичния прочит на Корнелия Нинова за бум в индустрията и разцвет на икономиката.

„Хората „по джоба си усетиха“ ръста на индустриалното производство, за който говори Нинова – чудовищно обедняване. Да е жива и здрава“, отвърна Кралев.

Според него моментните социологически снимки не показват реалната ситуация и цитира социолога Андрей Райчев.

„Докато водата ври, температурата не се мери. В момента е толкова динамично, че няма как социологията да даде точна картинка. И двете нови проучвания бяха използвани като средство за натиск да бъде внушено на ИТН, че няма да влязат в следващия парламент, за да са по-диалогични“, каза той.

Красен Кралев се изказа оптимистично за изборите: „Нека ги бием едно хубаво, да спечелим убедително, а после ще се види кой с кого ще си говори. Хората видяха какво се случва, отрезвяха, разбраха, че празните обещания не са достатъчни“, заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети