Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Криминален психолог: Има фиксация спрямо главния прокурор

Политика

Криминален психолог: Има фиксация спрямо главния прокурор

Криминален психолог: Има фиксация спрямо главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Целта е да се внуши, че ако се махне, всичко ще се оправи, смята Росен Йорданов

Дали е допустимо главният прокурор да се среща с политици и ще реши ли проблемите с правосъдната и правоохранителната системи оставката на главния прокурор Иван Гешев? Тези въпроси коментира пред БТВ криминалният психолог Росен Йорданов.

„През 71-ва година излиза една книга „Наръчник на радикала“ на  Сол Алински, която описва как да се въздейства за постигане на някаква промяна радикално. Имам чувството, че персоната на г-н Гешев беше завъртяна точно по този наръчник на Алински. Абсолютно безсмислена е каузата да се фокусираме върху това и аз знам защо е така, защото тази тактика се нарича персонализиране, поляризиране и замразяване. Не атакуваш институцията, фиксираш се върху личността. Поляризираш мненията и настояваш упорсретвено“, коментира Йорданов.

По думите му проблемите в правосъдието са системни и няма да се решат с отстраняването и фиксацията върху една конкретна личност.

„Проблемът е системен и не искам да го превръщаме в евтино сеирджийство. Лесно е да фиксираш един човек, да го намразиш и да кажеш – ако го махнем, всичко ще се оправи. Нали не вярвате, че ако утре г-н Гешев реши да си подаде оставката, всички проблеми ще изчезнат?“, заяви той.

Бившият зам.-директорът на института по психология в МВР допълни, че е привърженик на идеята да се състои промяна, но такава, която да отпуши възможността да се работи истински. „Защото виждам какъв е ефектът върху бившите ми колеги. Там е страшна апатия, трябва да ви кажа. Нищо не се върши като хората. Фокусът на усилията за мен, нека да бъдем честни – трябва да е усилието да се събере мнозинство за някакви конституционни промени. Подай си оставката, та , подай си оставката. Хубаво! Но не е ли по-добре да събереш мнозинство и да направиш така, че оттук нататък такива казуси да не възникват“, посочи Йорданов.

Той коментира и действията на част от политическите представители и протестиращите с искане на оставката на Гешев, като коментира, че не се наблюдава яснота за това защо точно я искат.

„Ти се държиш по начин, който предизвиква омраза, пускаш едни хора, които протестират. Защото аз съм убеден, че ако отидете да ги попитате защо протестирате, те няма да ви кажат за какво става дума, но знаят „Гешев трябва да е вън“. Това е безсмислена кауза и се хаби обществена енергия. За това трябват конституционни промени“, коментира още пред БТВ Йорданов.

„Прокуратура без МВР и МВР без прокуратура, да има работа и да се прави проверка и изобщо тези изрази, които се използват са откровена глупост. В последната година и половина МВР отказва да работи с прокуратурата. Няма как да се случват нещата без взаимодействието между тези две институции“, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети