Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лорер: Ако оставим само историята да движи преговорите с РС Македония, няма да даде резултат

Политика

Лорер: Ако оставим само историята да движи преговорите с РС Македония, няма да даде резултат

„На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Така, че ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени”. Това заяви пред БТВ Радио Даниел Лорер от „Продължаваме промяната”, който според Скопие ще е новият ни външен министър.

Нечувано! От Скопие ни известиха, че Даниел Лорер ще е външен министър на България

Той коментира и съвместната историческа комисия между Скопие и София.

„До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях”, допълни той.  

Попитан дали ще бъде предложен за външен министър Лорер не отрече, но и не потвърди: „Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас.”

Според него 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение.

Даниел Лорер коментира и започналите преговори за управляваща коалиция.

„По време на първите ни срещи всички дадоха заявка, че са готови да участват и да сложат настрана партийното си его, за да работим всички за една коалиционна програма, която да можем да изпълним заедно за доброто на България. Надяваме се работните групи да заработят най-късно до средата на следващата седмица по различните сектори на икономиката на България”.

Той допълни още, че до момента никой не е изказал несъгласие срещу номинацията на Кирил Петков за премиер.  


Топ новини

виж още

Актуална тема