Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манушев: Вероятно няма да подкрепим РС Македония за започване на преговорите

Политика

Манушев: Вероятно няма да подкрепим РС Македония за започване на преговорите

Манушев: Вероятно няма да подкрепим РС Македония за започване на преговорите - Tribune.bg
Снимка:

„За съжаление, България сигурно няма да подкрепи започването на преговорите през декември с Република Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз“. Това заяви пред БГНЕС председателят на Комисията по външна политика в парламента и депутат от ГЕРБ Пламен Манушев.

„Разбрах, че Нидерландия е спряла Албания, там има и някакви проблеми с конституиране на Конституционна съд, съдиите не са проверени дали съответстват на изискването да станат такива. Има някакви сериозни процедури. Струва ми се, че това ще забави целия процес“, каза той.

„Доста сложна стана ситуацията, но България категорично заяви, че има червени линии, от които не можем да отстъпим. За това беше и този разяснителен меморандум до всички страни-членки и до европейските институции. Добросъседските отношение между РС Македония и България трябва да присъстват хоризонтално в целия преговорен процес, по всички глави, които се отворят. Наруши ли се в една от главите, да се отложат преговорите за присъединяване на РС Македония“, коментира Манушев.

Той подчерта още, че освен по основните исторически въпроси, страната ни ще настоява името на нашата съседка да се използва в пълнота – Република Северна Македония, а не само Северна Македония, за да не показват някакви претенции към северната част на географската област Македония. „Също така езикът. Искаме най-после реалността да бъде призната, че нацията и езикът в РС Македония са произлезли на основата на българските корени, които те са имали в миналото и в историята. Те сега категорично отказват това да се случи“, каза още Пламен Манушев.

„За огромно наше съжаление много се втвърдява позицията на РС Македония, те не искат да отстъпят в нито една от нашите позиции“, допълни още председателят на Комисията по външна политика, според когото Скопие изобщо не изпълнява подписания договор за добросъседство.

„Не зная какъв компромис ще се намери и ще се намери ли изобщо, но трябва да отстъпят нашите братя от РС Македония, за да решим веднъж завинаги проблема и да продължим заедно нататък. Няма българин, който да не иска да сме заедно с тях, да няма граници между нас, когато евентуално влязат в ЕС. Да се направят магистрали, пътища жп линии, да живеем мирно. Ние нямаме какво да делим с тях, напротив – те са на ни най-близкият народ“, допълни още Пламен Манушев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати