Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мария Габриел: Изкуственият интелект е област от стратегическо значение

Политика

Мария Габриел: Изкуственият интелект е област от стратегическо значение

Мария Габриел: Изкуственият интелект е област от стратегическо значение - Tribune.bg
Снимка:

По покана на САЩ заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България  Мария Габриел  взе участие в министерска среща на тема  „Изкуственият  интелект за ускоряване на напредъка на целите за устойчиво развитие: адресиране на най-големите предизвикателства в обществото“. Дискусията се проведе  в Нюйоркската обществена библиотека - най-голямата в САЩ.

Инициативата за срещата е на  Япония, Кения, Мароко, Сингапур, Испания, Обединеното кралство и САЩ.

Целта на форума бе  да открои практически решения на глобални проблеми, а министрите да споделят примери за това как ИИ може да се използва за  по -ускорено постигане на целите на устойчивото развитие преди 2030 г. Събитието акцентира върху  5 цели- климат и чиста енергия, земеделие, здраве, образование и транспорт.

Във форума се включиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, външните министри на Великобритания Джеймс Клеверли,  и на Сингапур Вивиан Балакришнан, заместник-министъра на Кения Корир Сингоей, държавния секретар за дигитализация на Испания Карме Артигас и зам.-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен.

„Изкуственият интелект е област от стратегическо значение и трябва да се ръководи от подход, основан на правата на човека и неприкосновеността на личния живот и защитата на данните“, заяви  вицепремиерът Габриел. „Важно е да бъдат откроени силните и слаби страни на ИИ. Сред силните страни са неговите приложения в медицината, земеделието и околната среда. Слабостите са свързани със способността ни да зададем рамка на ИИ, така че да не нарушава човешки права, да не заплашва цели професии и да функционира с правила за прозрачност, отговорност и контрол“, допълни вицепремиерът.

Мария Габриел обърна внимание на 3 ключови области- подкрепа за научните изследователи, ясни правила за използване на данни и ролята на алгоритмите и необходимостта от образователни програми.

„В областта на ИИ, България е добре позиционирана , вкл. с INSAIT. С добри инвестиции в образование, наука и иновации можем да се утвърдим като регионален хъб за развитие на приложения с ИИ“, подчерта българският вицепремиер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети