Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Меджидиев: През последната година е бил неглижиран проектът за ремонт и организация на Спешната помощ

Политика

Меджидиев: През последната година е бил неглижиран проектът за ремонт и организация на Спешната помощ

Меджидиев: През последната година е бил неглижиран проектът за ремонт и организация на Спешната помощ - Tribune.bg
Снимка:

Проектът за ремонт и организация на Спешната помощ е бил силно неглижиран през последната година. Проверките, които извърших в държавните болници в Стара Загора, Сливен и Бургас, си бях поставил още при встъпването си в длъжност като министър на здравеопазването. Това заяви на брифинг за журналисти здравният министър д-р Асен Меджидиев.

„Исках да обиколя почти всички областни и общински болници в страната, за да се запозная лично – първо с готовността им за една евентуална COVID вълна. Има ли обезпеченост с кадри и докъде е стигнал проектът за Спешната помощ. Ремонтите и организацията на спешните отделения. За съжаление на много от местата ремонт не е започвал въпреки спечелените поръчки”, подчерта той.

„За съжаление през последната една година тази програма е била буквално неглижирана и ако не се продължи и не бъде завършена ще трупаме негативи – дови от финансова гледна точка“, обясни той.

По думите му средствата се отпускат от Министерство на финансите, и остава учуден защо предишният финансов министър (бел.ред. Асен Василев) не ги заложил.

„Ако не завършим проекта, ще трябва да се връщат много пари“, обясни още той.

Служебният здравен министър зави, че от медицинска гледна нещата са добри -  дори и в лоши условия на работа медиците оказват професионална помощ.

„За тези четири лечебни заведения не чух нито един пациент да се оплаче от оказаната му професионална помощ. Проблемите са от съвсем друго ниво - административно обезпечаване и спиране на ремонтите и недовършване на започнати неща преди 7-8 месеца“, посочи той.

До 10 дни в двата големи курорта Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат разкрити пунктове на Спешна помощ, които ще работи 24 часа в денонощието , който да поддържат спешността в летните месеци, не само до края на този летен сезон, но и за следващия. В момента се сключват договорите и се осигуряват помещения, обяви още Меджидиев.

В момента Южното Черноморие се обслужва от 5 линейки, базирани в Бургас и три в Созопол, Приморско и Царево.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети