Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МЗ: Приоритет са подготовката за бъдеща COVID-вълна и остойностяване на лекарския и сестрински труд

Политика

МЗ: Приоритет са подготовката за бъдеща COVID-вълна и остойностяване на лекарския и сестрински труд

МЗ: Приоритет са подготовката за бъдеща COVID-вълна и остойностяване на лекарския и сестрински труд - Tribune.bg
Снимка:

Карантината на заразените с Covid-19 вероятно ще бъде намалена

Подготовката на здравната системата, ако се наложи в следващите месеци да посрещнем нова COVID-вълна, е основен приоритет. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите си.

„Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати“, съобщи Меджидиев и добави, че още  следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове, както и да се подсигури заплащането на хората, които осъществяват ваксинация.

„Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата“, обясни той.

Първата задача, която Меджидиев си поставя извън COVID-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд.

 Механизъм за лекарския и сестринския труд

„Колкото по-бързо го въведем ще е най-добре. Ние ще работим за изработване на наредбата и ще я внесем още в началото на новия парламент. Тя ще бъде по модел на такива механизми, които вече работя в страни в Европа. Не измисляме топлата вода. По рамката на проекта ще работят специалисти с подготовка“, обяви служебният министър на здравеопазването.

Безплатни антигенни тестове и мерки за карантина и изолация

„По повод карантината знаете, че имаше план за Ковид на предишния министерски съвет. Като го разгледахме решихме, че трябва да въведем корекции. Викнахме експертите, които следят пряко Ковид ситуацията те заседават всеки вторник. Затова заповедите са за 7 дни. На този експертен съвет говорихме за карантината, ще ви уведомим за решение следващия вторник. Проблемът е, че когато говорим за сваляне на карантината у нас броят на ваксинираните е много нисък, за разлика от много от страните е в Европа, които вече я премахнаха. Ще помислим за лицата, които са ваксинирани дали след тест да не бъдат освободени. аз съм със становището, че трябва да се намали карантината, но не съм експерт. Ще го обсъдим и ще ви уведомим следващата седмица. Искаме обществото да е максимално разтоварена и системата в здравеопазването да работи, който трябва да потърси лекарска помощ да има такава. Да може хората да работят спокойно и да живеят свободно“, посочи здравния министър от служебния кабинет.

„Безплатното тестване ще става по няколко метода, чрез РЗИ и мобилни групи. В понеделник надзорния съвет на НЗОК да се издават безпътно направление от личните лекари. Така ще имаме и реална картина на заболеваемостта. За ваксинацията в последните няколко седмици има увеличение на броя на хората, които се ваксинират. Ще обсъдим да заработят затворените имунизационни кабинети. Очакваме активност от хората. Не залагаме на мега кампания, а на верни послания към хората – имаме налични ваксини, ваксините са в срок на годност“, обясни д-р Златанов.  

Политика за разкриване на нови болници и дейност

„Политиката ми ще следва закона. Всяко едно искане се разглежда от съсловната организация, медицински надзор и чак след това Министерство на здравеопазването. За Майчин дом – има проверка, но тя не е назначена от нашия кабинет. От утре ще поискаме от болниците отчет за заплатите на административния персонал. Надявам се в кратък срок да имаме заключение от проведена проверка“, заяви служебният министър на здравеопазването“, заяви Меджидиев.

Тестове за ученици

„Предстои среща с министерство на образованието , но не само за тестове а и за мерки. цялостната организация за старта на учебната година. Ние водим и сега разговори с МОН. Родителите трябва да са спокойни, че ще направим всичко за безопасността в учебна среда“, посочи Меджидиев.

Ремдесивир - наличност

„Количествата на препаратите за Ковид са достатъчни за лечение до края на месец октомври. Имало е недостиг, но болниците вече са заредени“, обяви д-р Томов.

Национална детска болница

„Все още правим анализ на преписките и към момента не можем да кажем точна информация“, обясниха от МЗ.

Линейки в курортите и цените в медицинските центрове

По повод на линейките вече говорихме с Варна. Трябва да се осигури техническата връзка, за която говорихме с Министерство на туризма. За центовете -следващата седмица ще има проверки, възможно е да има проверки и частните центрове. Първо ще видим оборудването, дали се спазват правилата на РЗИ и това, което ще искаме е базата, на която се формират цените в тези частни центрове, обясни Меджидиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети