Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мерките след края на извънредното положение влизат за обсъждане в пленарна зала

Политика

Мерките след края на извънредното положение влизат за обсъждане в пленарна зала

Мерките след края на извънредното положение влизат за обсъждане в пленарна зала - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът разглежда на първо четене промените в Закона за здравето. Проектозаконът беше одобрен от ресорната комисия в четвъртък.

Целта на законоизмененията е да вкара мерките за справяне с пандемията от COVID-19 в нормативната уредба. Така няма да има необходимост от удължаване на извънредното положение, което изтича на 13 май.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети