Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето

Политика

Правна комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето

Правна комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето - Tribune.bg
Снимка:

„Обединени патриоти“ настояват за определение на „извънредна епидемиологична обстановка“ и критерии за въвеждането ѝ

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравето. Според мотивите на вносителите законопроектът има за цел да уреди мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение. С проектозакона се предлагат промени, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването.

Социалистът Крум Зарков посочи, че от левицата се отнасят с разбиране пред трудността на вносителя, но желанието на управляващите мерките да останат, а извънредното положение да падне влизало в противоречие с конституционната рамка.

„Философията на този закон продължава тази на предишния, който не подкрепяме, има пропуски и неща, които не разбираме какво общо имат с тази криза и здравето на хората. Законът за акцизите и данъчните складове няма нищо общо със законопроекта, има логика, но тук да се определя лицензиран складодържател ми се струва нелогично“, коментира Зарков. Той обяви, че БСП ще се въздържи от подкрепа на този закон.

„Предвижда се отваряне на съда, нотариуси, отпушване на икономически обороти, да се продължат с два месеца компенсаторните механизми, но има и липси. Един от малките текстове, които няма да бъде продължен, а именно чл.6 – длъжници да не дължат неустойки и лихви, този член ще спре да функционира. Пропуск и не разбираме защо е направен. Няма дума за големи групи хора – самонаети, в неплатен отпуск – ще направим предложение за компенсации“, посочи червеният депутат.  

Правосъдният министър Данаил Кирилов подкрепи позитивния подход на колегите си от опозицията и изрази надежда те да участват активно с предложения между първо и второ четене на закона.

„Относно чл. 6 от действащия Закон за извънредното положение, който разпорежда да не се прилагат последиците от забава, разваляне на договори и изземване на вещи, ще припомня, че приехме този подход по предложение на опозицията за това, че трябва да имаме изрично изброяване на тези мерки“, напомни Кирилов. По думите му и след промените се оставаме в този кръг на мерки, които е разпоредило медицинското законодателство. Относно упреците, че дефиницията на „извънредна епидемична обстановка“ не се слага в Административнопроцесуалния кодекс, а в закона за здравето, правосъдният министър призна, че „принципно поддържал тезата, че няма нужда от такова дефиниране.

„Все пак министърът на здравеопазването обосновава решенията си с редица становища“, допълни Кирилов.

В изложението си той подчерта и факта, че в чл.61 на Закона за здравето няма споменаване на вируса COVID, защото при пандемията „има много динамика“.

„Нямаме нищо ново като ограничение, а по правото за придвижване свързано с карантинирането, то е от съществените инструменти на медицината да се бори със заразите. Кажете вашия подход и ще направим всичко възможно да го приемем“, обърна се правосъдният министър към депутатите от Левицата.

След изказването на министър Кирилов депутатът Стоян Божинов от „Обединени патриоти“ изтъкна, че „малката коалиция“ ще подкрепи законопроекта. Депутатите имат притеснения за определението на „извънредна епидемиологична обстановка“ и настояват да има критерии за въвеждането й.

„Не е ясно кога министърът може да обяви такава обстановка. В обществото витае предположението, че искаме извънредното положение да действа постоянно. Извънредните мерки също трябва да са със срок. Имаме притеснение за мерките, които са меки и във връзка с придвижването. Трябва да се определи какви мерки може да се взимат при такава извънредна обстановка“, настоя Божинов.

След гласуване с 14 гласа „за“, без гласове „против“ и със 7 „въздържали се“ промените в закона за здравето минаха на първо четене в правна комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети