Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Михаил Миков: Очевидно е, че има болшевизация в БСП

Политика

Михаил Миков: Очевидно е, че има болшевизация в БСП

Михаил Миков: Очевидно е, че има болшевизация в БСП - Tribune.bg
Снимка:

Нинова искаше да отстрани Станишев и дори заяви, че не е нужно той да е в листата

Истината е, че Корнелия Нинова и тясното ръководство искат да отстранят Станишев. Това е поредното отлюспване – процесът на болшевизация в партията, който е очевиден. Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков пред Нова ТВ.

Той посочи, че от два месеца е ясно, че председателят на ПЕС не е желан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийните членове.

„Вчера много членове на Националния съвет изразиха основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването. Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души – членове на НС, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват? Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев”, обяви още Миков.

Той посочи и че моделът „Радев“ в случая е неприложим. „Там става въпрос за еднолична власт – президентската, тук става въпрос за листа, в която има място за много хора. И доброто  балансиране вътре, преекспонирането на водача в случая, има една цел – Станишев да не бъде водач. Вчера дори Нинова ясно заяви, че няма нужда той изобщо да е в листата“, посочи още социалистът.

По думите му тук не става въпрос за провал на Нинова, а за провал на БСП.

„Ние два месеца не говорихме за политика, а говорихме Станишев или Елена“, посочи той.

„Има една линия, която убягна – има трайно разграничаване от политиката на европейските социалисти. Това не е само знаково от страна на Нинова чрез непосещение и отказ да води делегацията. То е свързано и с преекспониране с партията на европейските социалисти по два въпроса – Истанбулската конвенция и Пакта за миграция“, заяви Миков и изрази мнение, че добрият синхрон с европейските социалисти, където БСП членува, налага Сергей Станишев да има своето място в националното представителство.

Според него няма личен конфликт между Елена Йончева и Сергей Станишев.

„Защо БСП трябваше да сблъска тези двама души, интересът бе на  тесни кръгове в партията, които противопоставиха двама души, делили една къща“, заяви Миков.

Той е на мнение и че Елена Йончева е използвана от Корнелия Нинова в конфликта ѝ със Станишев. „Аз не казвам, че Елена няма своите качества. Не казвам, че Елена не може да бъде достоен представител в Европейския парламент, но казвам, че начинът, по който се случи всичко имаше за цел отново да конфронтира, да противопостави и да се „натрие носът” на Станишев, защото ние в България обичаме да разчистваме сметки”, заяви той.

Този резултат не води до консолидация и обединение и през цялото време е имало натиск, заяви той.

„Не желая да бъда представител на БСП, в която и да е листа, при сегашното ръководство. Няма как да се приеме , че ние сме омръзнали лица за вътрешни избори, но в същото време да не сме омръзнали лица за друг избор“, посочи Миков.

„Има една пълзяща болшевизация – който не е с нас, е против нас“, посочи социалистът. И подчерта, че липсва политическото, а всичко е лично.

Той не е съгласен и с излизането от НС на БСП.

„Онзи ден 5 души, начело с лидера, носят писмо до АПИ. Вместо като народни представители, в НС да предизвикат парламентарна анкета. Отказваш се от парламентарните механизми и започваш да изпълняваш куриерски функции“, смята Миков.  

„Пета година БСП е в опозиция. Ако 80 народни представители преди година и половина бяха един сносен резултат, би трябвало вече да сме минали 100-те, 110, 120. Как да набере електорат? С вътрешни битки и разчистване на сметки, гонения или с политика, която някак си изпадна от дискусиите”, посочи Миков.

Той смята, че преди евроизборите ще има привидно сдобряване със Станишев. Но големите проблеми остават.

„БСП не е намерила отговор на големи политически въпроси, каква партия е тя. Докъде може да стигне в разграничаването по въпроси, които са ценности на лявото в света?“, пита социалистът.

Той посочи и че ако Йончева иска да решава вътрешни проблеми, е по-добре да остане тук. В Брюксел трябва да се решават големи теми.

„Борбата продължава, ние сме социалисти“, заяви той на другарите, но посочи, че това не е заплаха. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Тези от БСП трябва със закон да ги прят
18.03.2019 14:28 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети