Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Милен Велчев: Инфлацията се подхранва от правителството

Политика

Милен Велчев: Инфлацията се подхранва от правителството

Милен Велчев: Инфлацията се подхранва от правителството - Tribune.bg
Снимка:

Инфлацията се подхранва от страна на правителството, ако бъде приет и изпълнен този бюджет. Напълно неуместно е в тези условия да се прави такъв дефицит. Застрашено е влизането ни в еврозоната заради дефицита и високата инфлация, която ще бъде много по-висока от изискваното за приемане“, това каза пред Нова нюз бившия финансов министър Милен Велчев.

„За десни мерки не мога да се сетя в този бюджет, левите цели ги има. 4,8 растеж залага бюджетът, но не вярвам това да се постигне, той ще бъде между три и четири процента“, смята той.

Според финансистът планирания дефицит от 4,5 с COVID мерките реално ще е към 6%.

„Това е безпрецедентно висок дефицит. Размерът на дълга има второстепенно значение, по-важно е как се харчат и дали се харчат.“, каза още той.

„Минималната заплата се предполага да компенсира досегашната инфлация. Но аргументът на финансовия министър за вадене от пазара на „некъдърни работодатели“ не е състоятелен, не е работа на държавата да прави това, тя трябва да упражнява контрол. Половината от Максималния осигурителен доход трябва да расте, но не еднократно и шоково“, заяви още Милен Велчев.

Според него политическата нестабилност е причина за спад в инвестициите, както и неспособността на управляващите да усвоят парите, предвидени за капиталови инвестиции в публичния сектор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети