Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минчев обвини „Възраждане“ и НСО за решетките на Народното събрание, трябвало да остане лош спомен

Политика

Минчев обвини „Възраждане“ и НСО за решетките на Народното събрание, трябвало да остане лош спомен

Минчев обвини Възраждане и НСО за решетките на Народното събрание, трябвало да остане лош спомен - Tribune.bg
Снимка:

„Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност“, заяви пред БНР  председателят на Народното събрание Никола Минчев:

„Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея.

Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от „Възраждане“ през януари месец по повод „зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда. Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но Слава Богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения“.

Относно отсъствията на Делян Пеевски от парламентарните заседания председателят на Народното събрание обясни, че не ги извинява: „В интерес на истината господин Пеевски и не пуска молби за извинение и има неизвинени отсъствия. Той не получава заплата, когато отсъствията не са извинени“.

Никола Минчев заяви, че ще даде извинение на „Има такъв народ“, ако то ще доведе до разбирателство в правителството:

„За мен най-важното е ние да можем да работим заедно, за да продължим работата си, така че ако това е  нещото, което наистина ще ни изкара от тази каскада от обвинения, в която сами се вкарахме от понеделник насам, давам това извинение и наистина се надявам това вече да е краят и да няма повече обвинения, а да седнем и да работим“.

Според Минчев Министерски съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз:

„Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения“, каза още Минчев.


Топ новини

виж още
Актуална тема