Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Стоянов: Закон за надценките ще свали цените

Политика

Министър Стоянов: Закон за надценките ще свали цените

Министър Стоянов: Закон за надценките ще свали цените - Tribune.bg
Снимка:

„Реалният ефект, който на нас ни се иска със създаването на сайта, който следи стойността на хранителни продукти, е реално намаление на цените. Там на едно място може да се види една цена от всички институции. От тази седмица очакваме и заявления от търговците на дребно с оборот до 30 млн. за най-ниските цени на много стоки.

Сайтът дава сериозен анализ, показва дисбалансите между търговията на едро и дребно, но от друга страна, сайтът има и индиректна регулаторна функция - търговците като покажат своите цени, техните клиенти виждат какви са разликите.“ Това каза пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Имахме предварителен разговор с търговските вериги, не можем да ги задължим към нищо, но търговците на дребно проявиха огромен интерес към сайта.

Това не е кампания срещу големите търговски вериги, увери Стоянов. Напротив, разговорът за цените се изкриви към тях, напълно възможно е проблемите да не са при тях, а на много други места.

Експерти коментират, че минава доста време откакто цените на едро паднат и това се отрази и на тези на дребно. Обратната тенденция, обаче, е много бърза, допълни Стоянов.

Следващият понеделник ще се пусне за обществено обсъждане Законът за надценките, който ще съдържа формула за минимална надценка на продукти от определена групова формула - например, търговците на кашкавал ще са задължени да продават един или два артикула на минимална надценка от 10%. Това ще донесе минимално изкривяване на пазара, но и потребителите ще могат да избират какво да купуват, допълни министърът.

От петък до вчера на обед е имало 40 хиляди влизания на държавния сайт за проследяване на цените, каза още Стоянов.

Изкушението за подкупи в КЗП винаги е огромно, независимо стачните действия заради ниските им заплати. Този разговор за увеличението на заплатите на работещите там се води от есента, не от протестите им. Въпреки всичко държавата разчита на техния професионализъм, допълни Стоянов.

Очакванията ни са "Лукойл" да внесе около 90 млн. данък печалба; от компанията са се ангажирали, че ще изпълняват въведените правила за дерогация, и твърдо са обещали, че те ще бъдат спазени. Цените на горивата у нас са едни от най-ниските в ЕС, очакванията ми са да се запазят точно такива, каквито са.

Държавата обмисля мярка, според която ще има финансиране за поддържане на хранителни магазини в малките населени места. Когато тя е спряла преди години, над 500 магазини са затворили. Много често сега по селата минава бус без касов апарат, който продава хранителни стоки на хората. Хора, които са в слабо населени райони, нямат избор. Обмисля се в момента да се възобнови тази практика и да се финансира част от логистиката за зареждане на тези магазини, като субекти, които ги зареждат, да получават разходи за зареждането, уточни Стоянов. 

По отношение на млечните стоки, където присъства и държавната компания ЕлБи, зареждаме два пъти по-често техните магазини, очаквам и до дни те да сключат споразумение с търговец, което ще позволи продуктите им да са достъпни в цялата страна. Това също сериозно ще повлияе на пазара, каза още министърът. И допълни, че всички помощи, и увеличените отстъпки за пътуване в градския транспорт, се финансират от данъка на "Лукойл", който плаща като свръхпечалба. 

Трудно ми е да кажа дали мина най-тежкото за държавата, и депутатите получиха ясен сигнал, че ако безконтролно увеличават социалните разходи, бюджетът няма да издържи. Ще предложим силно балансиран бюджет и служебното правителство се надявам да се справи с такъв бюджет. Увеличението на социалните плащания трябва да се комбинира с повишаване на производителността на труда, коментира Стоянов. 

У нас примерите за напускащи страната инвеститори са такива, на които целите бизнеси по цял свят биват реструктурирани. По отношение на инвестициите нещата се движат нормално, но най-печелившо ще е ако има служебен кабинет. 

Военно-промишленият комплекс е най-печелившата компания у нас, тъй като търсенето на продукцията й се повиши в световен мащаб. 

Рамката е много ясна: има решение на НС, не изнасяме за Украйна, няма как чисто законово да сме в рамката на страни от ЕС, които дават на Украйна оръжия, завърши Стоянов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати