Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Олигархията се намърда да следи мониторинга на страната

Политика

Олигархията се намърда да следи мониторинга на страната

Олигархията се намърда да следи мониторинга на страната - Tribune.bg
Снимка:

Олигархията проби мониторинга на страната и се уреди да участва в изготвянето му. Задкулисните играчи Иво Прокопиев (подсъдим по дело за приватизацията на EVN и обвиняем за приватизацията на "Каолин"), Цветан Василев (подсъдим за източването на 5,6 млрд. лв. от КТБ) и Васил Божков (обвиняем за 700 млн. лв. задължения към хазната и още 17 други тежки криминални престъпления) успяха да инфлитрират своя пионка. НПО-то на проваления правосъден министър Христо Иванов - Бълграски институт за правни инициативи (БИПИ) се намърда в гражданския съвет, който ще помага за мониторинга на страната ни, след приключването на европейския механизъм за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Днес от 10:00 ч. в Министерството на правосъдието беше изтеглен жребий между неправителствени организации с опит в съдебната реформа и организациите на работодателите, подали формуляри за членство в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество.

Самият Иванов от години действа срещу това евромониторинга над страната да се запази като инструмент за натиск върху властта в полза на олигархичните интереси, които обслужва. Иванов е продукт на двамата подсъдими босове Цветан Василев и Иво Прокопиев и бащицата им Иван Костов и след като се провали като правосъден министър, му бе създаден политически проект, който да оглави и през който да работи срещу държавата му. Партията му обаче събра доста под 4% на единствените парламентарни избори, на които се яви.

В същото време НПО-то БИПИ, което той документно прехвърли, когато стана правосъден министър е едно от основните крила за защита на грантаджиите в Темида - сред които са и скандално обвързания с олигархията шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов и шефа на другата грантаджийска издънка в съдебната власт Съюза на съдиите в България - Калин Калпкачиев.

В края на май се наложи Брюксел официално да опровергава мейнстрийма на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, който пусна откровен фейк, че ЕК е обявила, че ще продължи мониторинга над страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи. Опровержението дойде лично от еврокомисаря, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, а до нелепата ситуация се стигна, след като в няколко български „медии“ бе тиражирана лъжата.

От мейнстрийма, създаден от подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев и подпомаган от изданията, финансирани от останалите задкулисни босове у нас обаче явно са решили да използват времето, докато това се случи, за да забъркат поредната грандиозна манипулация, позволявайки си да вкарат в нея дори Брюксел. Това впрочем е за втори път, след като през 2015 г. друг рупор на машината за фалшиви новини на подсъдимите и обвиняеми олигарси у нас - „Медиапул“ си позволи да обяви, че ЕК настоява за оставката на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, позовавайки се на писмо от чиновник от комисията, който се оказа част от обкръжението именно на Прокопиев. Скандалът предизвика шумен отзвук не само у нас, а и в Брюксел, като се наложи ЕК да пуска изрично опровержение на фалшивата новина, в която бе забъркана Комисията, категорично отричайки изобщо да е коментирала подобна тема. Тогава впрочем манипулацията беше забъркана от човек, който в момента е част от българската секция на „Свободна Европа“, играеща също ролята на присъдружна медия от мейнстрийма на задкулисието. Докато беше министър пък Иванов беше засечен да лобира в Брюксел срещу падането на мониторинга.

Междувременно пък НПО-та, свързани с подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев, ще разпределят парите, заделени от държавата за развитие на гражданското общество и за финансиране на проекти с обществено значение. Това лъсва от списъка на 14-те организации, които ще имат свои представители в новия Съвет за развитие на гражданското общество. Процедурата по избора им е задействана в края на февруари и финализирана миналата седмица тихомълком, при почти пълно медийно затъмнение и в условия на фрапиращ конфликт на интереси и процедурни хватки. В същото време само в бюджета за настоящата 2020 г., по перото „субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“ са заделени близо 100 млн. лева. За да сме по-точни - 98 152 300 лева.

Източник: Монитор


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Джедай Тотю Тези 98 152 300 лева, плащани от нашите данъци по перото „субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“, от които лапат престъпници като Прокопиев и пишман-политици като Бойкикиев, са на принципа „Храни куче, да те лае!“. Е, после да няма учудени защо кучетата лаят, та се скъсват!
02.06.2020 14:37 / Отговор
Бай Гроздан Знам какво ще стане! Бузльото Прокопчо и Ристе Бойкикев ще надуват бузи и ката ден ще сипят по един самосвал лъжи срещу България и много бързо ще стане като в приказката за лъжливото овчарче – то викало „Вълк, вълк“, ама след като вече никой не му вярвал, никой и не му обърнал внимание, когато вълкът наистина дошъл!
02.06.2020 17:27 / Отговор
Борис Това е повече от скандално, не само, че тези олигарси ще саботират страната, а и е избран като консултант един тотално провален човек като Христо Иванов.
02.06.2020 21:21 / Отговор
Делчо Попов В България има паралелна престъпна държава! Част от тях са фараоните Цветан Василев, Иво Прокопиев, издирвания Васил Божков и вече провалени политици като Христо Иванов!
03.06.2020 09:31 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп