Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МС предлага на НС да ратифицира споразумението за интерконектора Гърция-България

Политика

МС предлага на НС да ратифицира споразумението за интерконектора Гърция-България

Снимка:

Междуправителственото споразумение предвижда и разпределение на приходите от проекта на териториален принцип

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция- България (IGB), съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Споразумението, чиито основен фокус е стабилизирането на нивата на данъчно облагане за 25 години - периодът на експлоатация на газопровода - е подписано в София на 10 октомври 2019 г. То има за цел да се установи предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания, фиксирайки нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението. Това ще позволи и прилагането на конкурентна тарифа за пренос, което ще повиши атрактивността на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Междуправителственото споразумение предвижда и разпределение на приходите от проекта на териториален принцип, при който общата печалба от преноса на природен газ по газопровода се разпределя между двете държави пропорционално на дължината на неговото трасе на всяка от двете територии.

С решения на Министерския съвет от 2009 и 2012 г. проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България е обявен за обект с национално значение и за национален обект. Той има статут на проект от общ интерес за Европейския съюз и е един от основните приоритетни проекти съгласно инициативата CESEC за междусистемна газова свързаност в Централна и Южна Европа. Реализацията му ще осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, допринасяйки по този начин за задълбочаване на конкуренцията, диверсификация и енергийна сигурност.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още