Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мустафа Карадайъ: Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения

Политика

Мустафа Карадайъ: Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения

Снимка:

„Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани“, коментира лидерът на ДПС

Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група.

„47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите, да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети“, посочи Карадайъ.

По думите му както във всеки парламент, така и в този, ще има управляващи и опозиция. „Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. ПГ На ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката“, категоричен беше лидерът на ДПС.

Според на старта на 47-ия парламент депутатите няма да бъдат политически коректни, ако не направят анали на изборния процес.

„Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология“, допълни още Карадайъ.

По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините.

„Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети“, коментира Карадайъ.

Той заяви, че от доста време ДПС алармират, че поведението на полицията може да стане безконтролно.

Карадайъ разкритикува и ЦИК за организацията на изборите.

„ЦИК нe oтчeтe вcички глacoвe. Щe ce бoрим зa дeмoкрaциятa“, oбeщa лидeрът нa ДПC.

„В избoрния дeн в ceкциитe влязoхa пoлицaи, a тoвa e тoтaлнo пoгaзвaнe нa зaкoнa“, посочи той.

„Къдe бяхa ЦИК, РИК? Мълчaт. ЦИК кaтo ocнoвeн oргaн cъздaдe нecигурнocт cъc cвoятa нeкoмпeтeнтнocт дa упрaвлявa изборния процес. Рaзпoлaгaмe с дoкaзaтeлcтвa, чe ЦИК нe oтчeтe вcички дeйcтвитeлни гласове. Тoвa зacлужaвa oтгoвoри. ДПC нямa дa ocтaви нитo eдин cлучaй нeпрoвeрeн. Хoрaтa кaзвaхa, чe тeзи изврaщeния нa пoлициятa им нaпoмнят нa тeзи мрaкoбecни врeмeнa oтпрeди 89-тa гoдинa. Бeзкритичнoтo търпeнe нa прoяви нa пoлицeйщинa eрoзирa държaвaтa и нe мoжe дa имa никaквo оправдание“, продължи Карадайъ.

По думите му натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата поредни избора, са минали всякакви граници. „Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани“, коментира Мустафа Карадайъ.

„Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това. На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите, и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната“, категоричен бе Карадайъ.

Той смята, че политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет.

„България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи“, посочи още Карадайъ.

„Страната ни има кратки срокове да си напише домашното“, подчерта той.

„България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето“, посочи Карадайъ.

„Съвсем скоро всички ще имаме възможност да преосмислим понятието „бедност“, каза той.

Тoй oбвини cлужeбнoтo прaвитeлcтвo, чe ce e прoвaлилo cъc cпрaвянeтo c кoвид кризaтa.

„Тoвa oбричa бъдeщeтo нa Бългaрия. Прeз пocлeднитe някoлкo мeceцa дaдoхмe пoвeчe жeртви oт пaндeмиятa oт убититe прeз Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa“, каза Карадайъ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема