Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене - Кметствата със собствен бюджет

Политика

На първо четене - Кметствата със собствен бюджет

На първо четене - Кметствата със собствен бюджет - Tribune.bg
Снимка:

Патриотите: По-голямата финансова самостоятелност крие риск за управлението на големите градове

Промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация минаха на първо четене със 101 гласа „за“ и четирима  „въздържали се“. Промените са внесени от правителството и ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и ще засилят личната отговорност на кметовете на кметства при изразходване на одобрените по бюджета разходи на общината.

Народните представители от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС принципно подкрепиха законопроекта на кабинета, но настояха за сериозни промени в текстовете между първо и второ четене.

По-голямата финансова самостоятелност крие риск за управлението на големите градове, предупредиха от „Обединени патриоти“.

„Често се случва кметове на общини да дискриминират цели населени места заради разногласия с кмета на кметството. Този порок трябва да се поправи“, заяви Искрен Веселинов от ВМРО. Той смята, че с предложените текстове не се постига този резултат.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов предупреди, че текстовете ще създадат проблем за големите общини като София, Пловдив и Варна, където има районни кметове, които са избираеми. „Ако дадем на районните кметове собствени бюджети, на практика ще разцепим трите големи града на малки градчета, независими едно от друго“, коментира той и допълни, че за един град трябва да има цялостна политика, а не на парче. Атанасов отиде и по-далеч като поиска да се върне старата практика районните кметове да се назначават от кмета на голямата община след гласуване от общинския съвет. По думите му, по настоящем един кмет на голям град не може да въздейства върху един районен кмет и понякога стават страхотни колизии.

Заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Емил Христов призна, че в сегашния си вид промените ще създадат проблеми в големите общини. „Има общини, които имат повече от 50 кметства, и ако законопроектът бъде приет така, ще доведе до много сложни взаимоотношения в тези големи общини“, предупреди Христов. 

И от ДПС се съгласиха, че в текстовете има несъответствия и трябва да се променят преди второ четене.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, бюджет, общини

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети