Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене – партийните субсидии стават 1 лев

Политика

На първо четене – партийните субсидии стават 1 лев

На първо четене – партийните субсидии стават 1 лев - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие на първо четене предложението на Министерски съвет субсидиите за партиите да станат 1 лв. за глас. ГЕРБ, Патриоти и Воля гласуваха „за“. БСП и ДПС се обявиха „против“.

Предложението мина с гласовете на 117 депутати и въпреки отпора на 90 представители на опозицията. „Въздържали се“ нямаше.

Между първо и второ четене ще бъдат внесени предложения относно размера на партийните субсидии. Общо бе становището, че този размер следва да се намали, след като при 40 до 50 млн. лв. разход от бюджета на година има определени партии, които не могат да изхарчат субсидиите си и ги държат на влог.

Последните години дебатът се водеше в тв студия и шоу програми, където не му е мястото, припомни Тома Биков.

На нас започна да ни омръзва тази роля на виновника за тези субсидии. Радваме се, че го чухме от опозиционните формации и най-вече от БСП. Ние бяхме тези, които насила давахме по 2 лв. повече на БСП, а те не знаеха и бяха омерзени. Преди 2 г. на референдум хората гласуваха субсидията да е 1 лв. Вероятно този избор не е бил достатъчно информиран. Резултатите от референдума бяха формулирани като един анти-ГЕРБ вот, а внушението е, че ГЕРБ са тези, които раздават субсидиите и пазят субсидиите“, обясни Биков решението на ГЕРБ да внесе точно сега промени в закона за държавния бюджет.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че в огромната си част партийните субсидии отиват за предизборните кампании и за медийни пакети, „независимо че темата не слиза от една медия и се дискутира непрестанно“. Биков подчерта, че единствено при второто правителство на Борисов субсидиите са паднали от 12 на 11 лв. на глас.

Никой от нас няма желание българската демокрация да се олигархизира. Въпреки, че Вие /от опозицията/ сте се подхилвахте в някои студиа и очаквахте да се провалим, да оберем негатива, а вие да се възползвате“, обърна се Биков към БСП.

След обявеното сутринта предложение от ДПС за нула лева субсидия на глас, последва и предложение на БСП за конфискуване на влоговите субсидии на партиите, които не са похарчени към 3 юли тази година.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обяви, че „сюжетът се разгаря на популистка вълна“ и заяви, че групата ще подкрепи намаляването на партийните субсидии. Според него, ако следва линията на колегите си от опозицията, партиите ще преминат и към Закона за обществените поръчки и с наддаване ще се получават политическите постове в партиите.

Действително трябва да излезем от дебата и да потърсим решението. ГЕРБ поставя въпроса взимат ли партиите повече пари, отколкото им се полагат. 40-50 млн. лв. са голяма сума, те могат да бъдат намалени, въпросът е с колко и на каква цена. Кой ще финансира партиите? Дебатът ще е между първо и второ четене, ще участваме с идеята, че законът трябва да даде яснота за финансиране на партиите“, коментира от трибуната Веселинов. Според него тези 40 или 50 млн. лв. годишно могат да станат 20 или 10 млн. лв.

Драгомир Стойнев от БСП обвини управляващите, че не търсят устойчиво решение на проблема.

Ние от БСП за България сме за намаляване на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Това, което чух до момента, ще доведе до изчерпване на политическите партии“, настоя Стойнев. Той попита и колко са субсидиите на влог на ГЕРБ.

Вашите не могат да се видят. От вас излизат притеснения, че липсват някакви пари. Ние не издържаме телевизия. 0.05% е лихвата по нашият депозит, която покрива таксите. Ние сме открили банковото дело за разлика от вас, които си държите парите по чекмеджета и после на пленуми се пита къде са тези пари. Просто се дисциплинирайте и си издържайте партията по банков път“, посъветва колегите си от БСП Тома Биков.

Със 117 гласа „за“, 90 „против“ и нито един въздържал се парламентът прие на първо четене законопроекта за изменение на закона за държавния бюджет на Република България, внесен на 6 юни.

Народните представители от БСП и ДПС гласуваха против, а тези от Обединени патриоти и Воля подкрепиха предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети