Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Актуализацията на Бюджет 2020 мина през бюджетната комисия на НС

Политика

На първо четене: Актуализацията на Бюджет 2020 мина през бюджетната комисия на НС

На първо четене: Актуализацията на Бюджет 2020 мина през бюджетната комисия на НС - Tribune.bg
Снимка:

Прогнозата е, че храните ще поскъпнат с около 4 на сто

Бюджетната комисия на НС прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2020.  След промените държавата ще може да поеме нов дълг, като законопроектът предвижда увеличаване на лимита за това от 2.2 милиарда на 10 милиарда лева. Според документа кабинетът ще може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения с ББР в размер до 700 милиона лева.

Причините за гласуваната актуализация са, че в резултат на противоепидемичните мерки за спиране на разпространението на коронавируса се очаква спад на БВП на страната от 3% в реално изражение през текущата година. Около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

С актуализацията се променят и параметрите при основните данъци и приходите от социално-осигурителни вноски, като влошаването на приходите е в общ размер на около 2,44 млрд. лв. В документа е предвидено и увеличение на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване с 1 млрд. лв., както и на лихвените разходи по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв.

Вносителите на законопроекта предвиждат, че износът на услуги, към които спада туризмът и транспортът, ще се срине с близо 26%. Износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16 на сто. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем. От мотивите към законопроекта става ясно, че се очаква и спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради Covid-19. Прогнозата е, че храните ще поскъпнат с около 4 на сто.

С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се парламентарната Бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2020.

На заседание на парламента този следобед актуализацията ще бъде разгледана и от депутатите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети