Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Надежда Нейнски за кризата с Украйна: България не демонстрира интерес за националната си сигурност

Политика

Надежда Нейнски за кризата с Украйна: България не демонстрира интерес за националната си сигурност

Надежда Нейнски за кризата с Украйна: България не демонстрира интерес за националната си сигурност - Tribune.bg
Снимка:

„Кризата в Украйна не засяга единствено и само страната Украйна, това е криза на сигурността в Черно море, това е европейска криза, това е криза, която се стреми да се разшири в евроатлантическото пространство. Затова и съюзниците са толкова бдителни и Европа показа едно неочаквано единство по отношение на позицията си за кризата Русия-Украйна“, заяви пред коментира пред БТВ бившият външен министър на България Надежда Нейнски

Според нея на този етап има отделни изказвания, но няма позиция на българското правителството за кризата НАТО-Русия, затова се правят и паралели с другата държава спомената от Русия - Румъния, която реагира много категорично срещу на практика заплахата на Русия срещу държави като България и Румъния.

Румъния каза, че е в контакт със своите съюзници и би приела разширяване на присъствието на съюзници на своя територия.

„Представителите на правителството в България не си дават сметка, че кризата може да има множество и различни аспекти. Кризата може да бъде икономическа, военна, енергийна, а също така да е свързана и с миграция“, казва Нейнски.

Тя е категорична, че само единство и солидарност може да ни гарантира сигурност. НАТО за пореден път тук показа, че е сдържащ отбранителен съюз. Предлага помощ на всички свои съюзници, така че всеки един да се чувства спокоен в една такава криза, която може неочаквано да се разшири.

„Необяснимо е поведението на България. Модернизацията на българската армия ще стане единствено през партньорството със съюзниците ни. Очаквам правителството да има много по-ясна и категорична позиция“, казва още тя. 

Според Нейнски Русия отдавна се намесва в политическите процеси на Балканите, което е в основата на много от проблемите в региона.

„Позицията на България като съюзник в НАТО е меко казано доста странна, България не демонстрира интерес за националната си сигурност, защото не става въпрос само за кризата Русия-Украйна, а и за регионалната сигурност, това е Черно море, става въпрос за европейската сигурност и сигурността на НАТО, от която ни е сме част.

България не показва единство със своите съюзници, а единството е най-сигурният гарант за българската сигурност. Вместо това ние мълчим на изказвания на руския посланик по телевизията, Русия говори за България в трето лице, говори с НАТО за България“, смята Нейнски.  

Тя допълва, че в Русия ни казва, че трябва да имаме прагматичен подход, но по начина по който тя го разбира, казва ни, че при добро поведение ще имаме газ на евтини цени, а при непослушание ще се повишат цените.

„България най-малкото трябва да прояви по-голямо национално достойнство, защото сме суверенна страна и като страна членка на НАТО ние сме в правото си да вземем решение къде, кого и как да бъдат дислоцирани войски така че да защитим нашата сигурност“.    

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети