Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украинската армия тренира бойни действия в градска среда

Свят

Украинската армия тренира бойни действия в градска среда

Украинската армия тренира бойни действия в градска среда - Tribune.bg
Снимка:

Украинската армия започна учения за водене на бойни действия в населени места. Ученията се водят в района около ядрената централа в Чернобил, като целта на украинската армия е да се подготви за евентуална руска инвазия, предаде ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски заяви, че това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район. Видео, разпространено от вътрешното министерство, показа тренировки на стрелба с минохвъргачи в град Припят, който е необитаем от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Обучението включваше и спасяване на ранени и обезвреждане на мини.

Русия разположи над 100 000 военни по границата си с Украйна. Това предизвика страхове, че Кремъл планира инвазия, но Москва отрича всякакви подобни намерения.

Според Украйна един от възможните сценарии е руско нападение от север през територията на Беларус. Ако това стане, украинската армия ще трябва да се подготви за боеве в засегнатия от радиацията от ядрената катастрофа район на Чернобил. Украинската столица Киев е на по-малко от 70 километра от забранената зона около Припят и на малко над 80 километра от беларуската граница.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати