Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Не Радев, а Габриел води българската делегация на срещата на върха на „Три морета“

Политика

Не Радев, а Габриел води българската делегация на срещата на върха на „Три морета“

Не Радев, а Габриел води българската делегация на срещата на върха на Три морета - Tribune.bg
Снимка:

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация, която ще участва в предстоящата Осма среща на върха на Инициативата „Три морета“, съобщиха от МВнР.

Събитието ще се проведе в Букурещ, Румъния на 6-7 септември 2023 г.

Форумът ще събере лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на  необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

В рамките на Срещата на върха ще бъде приета съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Традиционно от 2017 г. насам на „Три морета“ българската делегация се ръководи от президента.

За втори път обаче правителството сменя Радев като водещ нашата делагация, след като през лятото премиерът Николай Денков отиде вместо него на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети