Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: Ако скъсаме отношенията с Русия, България ще остане гладна и на тъмно

Политика

Нинова: Ако скъсаме отношенията с Русия, България ще остане гладна и на тъмно

Нинова: Ако скъсаме отношенията с Русия, България ще остане гладна и на тъмно - Tribune.bg
Снимка:

„Остават 50 минути до решението на Руската Федерация да затвори посолството си. Нито една държава в света днес не си позволява да скъсва дипломатическите отношения и трябва да си дадем сметка за последствията, икономически, социални, културни. Представете си, че спрат доставките на горивата, спира всичко. Представете си, че спира сътрудничеството по темата АЕЦ „Козлодуй“, спира токът. Оставяме България гладна и на тъмно“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя заяви, че първото и най-важно решение е Кирил Петков да излезе и да заяви ясно, че няма да се кандидатира за премиер, преди това обаче да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал нотата. Освен това Румен Радев веднага да уволни шефа на ДАНС, който е направил списъците с имената, които трябва да бъдат изгонени.

Нинова припомни своя реч от 2018 година, когато гръмна скандала „Скрипал“. Тя заяви, че дори и с огромни различия с Бойко Борисов двамата са седнали и са намерили национално отговорно решение и руски дипломати не са били гонени.

Лидерът на групата на ПП Андрей Гюров се подигра на спомените на Нинова отпреди години и заяви, че ако тогава са действали адекватно, сега нямало да са в тази ситуация.

Гюров обвини „Възраждане“, че ходили на инструктаж при говорителя на руското външно Захарова. А на Нинова каза, че е изплашена от… Европейската прокуратура.

Да правите внушение че вардим  руски  шпиони граничи с идиотията.  С тези думи се обърна Тошко Йорданов към Андрей Гюров от ПП.

„Чехите направиха изрично намаляване на руските дипломати, а не изхвърляне.  Заради  Кирил  Петков се стигнала до процедура персона нон грата.   Вижте какво е написала Лена  Бориславова по каква процедура  да бъдат изведени тези хора. Тежка идиотия е да казвате , че Русия е свалила правителството”, допълни Йорданов.

Томислав Дончев от ГЕРБ подчерта, че България наистина се пробужда и поздрави Нинова, че днес е в пленарна зала, за разлика от колегите й в Министерски съвет. „Не мога да разбера този странен квантов обрат. Вие на парламентарната трибуна изразявате несъгласие с решение на МС и се обръщате към нас. Ние сме опозиция и наша задача е да намираме дефекти на управляващите. Няколко пъти имаше намек, че взетото решение от Петков е незаконосъобразно, не знам дали НС е органа на който да се оплачете. Каквито и коментари да има по взетото решение ще унижи България, особено по тази тема“, заяви Дончев. Той припомни, че думите на соцлидерката са от 2018 година, но тогава война не е имало, нещо което ПП често повтарят като оправдание.

„Когато има война, агресор и жертва, не може да си неутрален“, заяви Дончев. Даниел Митов допълни, че се обсъжда въпрос, който е забъркан от премиера в оставка и е време да бъде извикан в Народното събрание и да отговаря на въпроси. „Този казус е умален модел на начина по който се управлява държавата 7 месеца, хаос, еднолични решения на министър-председателя и несъгласуване с коалиционните партньори“, допълни Митов.

Борислав Гуцанов от БСП обяви, че именно Народното събрание е мястото където трябва да се решават тези проблеми и ще поискат именно депутатите да отменят решението за експулсирането на руските депутати. Тома Биков с гневен тон заяви, че по този начин ще се погазят Конституцията и законите в страната, защото ще се случи намеса на една власт в друга власт. При опита си да попита къде е била Нинова през това време, председателят на НС му отне думата.

Христо Иванов бе категоричен, че България не трябва да прави крачка назад за изгонването на руските дипломати. 

„Вие предлагате ние да реагираме на ултимативните искания на руската страна. Смятаме, че това нещо ще е изключително вредно за България. Идеята да приеме този ултимативен тон на Митрофанова ще създаде още по-голям проблем”, заяви Христо Иванов, обръщайки се към Корнелия Нинова.

По думите му Русия иска да засили влиянието си върху България.

„Този тип решения не се основават на доказателства за нечия вина , тук изобщо не става въпрос за нечие осъждане, тук става въпрос за решения, които са по политическа целесъобразност. Ние не можем да отстъпим от това решение за руските дипломати и това  единственият път, който виждаме”, заяви Иванов.

Впечатление прави, че Корнелия Нинова е седнала при депутатите на БСП, а не на мястото й като вицепремиер.


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети