Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова отговори на Кулеба: Ние помагаме на мира

Политика

Нинова отговори на Кулеба: Ние помагаме на мира

Нинова отговори на Кулеба: Ние помагаме на мира - Tribune.bg
Снимка:

Тя коментира още, че таванът на цените и необлагаемият минимум са темите, по които в коалицията няма единомислие

„Даване на още оръжие означава удължаване на войната. Ние смятаме, че помагаме на мира“, каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Коментарът на Нинова дойде по адрес на думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна по-рано с депутати в парламента. По думите му „тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани.“

„Нашата позиция за предоставяне на военна помощ на Украйна остава непроменена и последователна. Относно разговорите с външния министър на Украйна - не съм участвала, не знам какво се е говорило и не съм информирана. Ние сме за мира. Няма как да даваш оръжие и да искаш мир. Запознати сме с позицията и искането на колегите от „Демократична България“. Нека влезе в пленарна зала и тогава ще коментираме, подчерта Нинова.

Тя коментира и последните събития около Република Северна Македония:

„Станалото в Битоля затруднява разговорите между България и Северна Македония. Нашата позиция и по тази тема остава непроменена - РСМ трябва да изпълни всички клаузи от договора за добросъседство и тогава ще получат зелена светлина за преговори с ЕС. Не усещам натиск от страна на премиера, както и искам да опровергая всички твърдения и спекулации, че от БСП поставяме условия и извиваме ръце - това не е вярно. Ние защитаваме последователно нашите позиции и не изнудваме никого“, категорична бе Нинова.

По отношение на освободеното ръководство на оръжейната компания „Кинтекс“ Нинова посочи:

„Ръководството на „Кинтекс“ е сменено заради доклад на инспектората. Обещахме да направим ревизия на дейсността на всички държавни предприятия и резултатите започват да излизат. Инспекторатът констатира наличие на конфликт на интереси при директора на „Кинтекс“. Той е бил едновременно на държавната длъжност и на същата позиция в частна фирма, която се занимава със същата дейност. В новия борд са назначени само професионалисти и няма нито една партийна личност“.

По думите на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията таванът на цените и необлагаемият минимум са темите, по които в коалицията няма единомислие.

„Най-важната тема е тази за мерките за инфлацията. Имаме напредък в коалицията и имаме начало на съгласие за няколко мерки. Говоря за намаляване на ДДС върху хляб, плодове и зеленчуци. Намаляване на акциза на горивата, ток, вода и парно. Предлагаме и няколко варианта за преизчисляване на пенсиите. Спорим още по темата за размера на минималната работна заплата. Имаме и противоречия по темата за таван на цените. В Испания, Румъния, Гърция и Унгария тази мярка се прилага от няколко месеца. ДБ са против таван на цените и ние продължаваме да ги убеждаваме, че тази мярка е необходима. По темата за въвеждане на необлагаем минимум също спорим. Този необлагаем минимум ще помогне на най-бедните хора и на работещите бедни“, разкри вицепремиерът.


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети