Президентът Румен Радев да не отива на клетвата на конституционните съдии в колективния орган Конституционния съд, коментира пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По отношение на новия състав на Конституционния съд, Нинова посочи, че социалистите ще обжалват пълния мандат от 9 години на новоизбраните членове - Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Тя е на мнение и че Атанасова и Белазелков ще изпълняват политически поръчки и ще пазят гърбовете на Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов.

"Десислава Атанасова няма достатъчно опит като конституционен съдия", категорична бе Нинова.

Нинова запита какъв дебат са направили ГЕРБ в подкрепа на конституционните съдии - с нито едно изказване не си подкрепиха кандидата за Конституционния съд. Според нея едни нови предсрочни парламентарни избори и един служебен кабинет ще внушат политическа нестабилност в страната.

"Правителството обаче е вредно, трябва да подаде оставка и да се проведат нови избори", настоя Нинова.

На прага на ротацията, която ще се извърши през март месец, лидерът на БСП обясни, че партията винаги защитава българския национален интерес, само че разделението на евроатлантици и проруски е смокинов лист. За предстоящите европейски избори през лятото, Нинова призна, че не изчислява колко евродепутати ще имат социалистите.

"Целта е да се изпратят проевропейски хора в Европа, в която да се защитава националния интерес", смята соцлидерката. Тя запита управляващите дали са съгласни с това да унижават България и страната ни да бъде лишена от право на вето, което застрашава националния интерес.

Нинова разкритикува сегашните евродепутатите на БСП, които не са защитавали интересите на партията и на хората.

"Не познавам лично Васил Божков, но чувам коментари и виждам, че той е аналитичен човек, който явно вижда ясно, че в годините БСП се бори със задкулисието в държавата, с модела Борисов и вероятно на това се дължи, че само за нас не е казал нищо", изтъкна Нинова.

"Нямам представа защо Борисов ме свързва с него. Защото той (Борисов - бел.ред.) е олицетворение на този модел, срещу който се бори БСП. И той е от злото, което направи тази сглобка", коментира лидерът на социалистите по повод думите на Борисов, че когато няма какво да кажат тя и Божков, свързват името му. За соцлидерката "каквото и да се говори за задкулисие и паралелна държава, един човек стои в основата".

Нинова коментира и плановете на Божков да влезе в политиката и дали БСП би си партнирала с него.

"Не се е появил с политическа платформа, с послания. Нека да видим с какво ще се появи. Не бива политически оценки да правим на бизнес начинание", коментира Нинова новините за бъдещ политически проект на Божков.