Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова уволни назначенията на Петков в ДКК, които прокуратурата подхвана с разследване

Политика

Нинова уволни назначенията на Петков в ДКК, които прокуратурата подхвана с разследване

Нинова уволни назначенията на Петков в ДКК, които прокуратурата подхвана с разследване - Tribune.bg
Снимка:

Корнелия Нинова е сменила цялото ръководство на Държавната консолидационна компания. С решение на вицепремиера от поста председател е уволнена Ваня Караганева, както и останалите управители Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева, съобщава „actualno.com“.

На мястото на Караганева е назначен Михаил Кумчев, който е бивш консул на България в Северна Македония, а доскоро е бил ръководител инспекторат към Министерството на икономиката. Преди това е бил юристконсулт в НЗОК.

Новите назначения на Нинова в ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова, като втората е адвокат близка до соцлидерката и ще заема поста председател на Съвета на директорите. Нови членове на Съвета на директорите са Ивайло Лилов – председател на Областния съвет на БСП във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова.

Промените направени от Корнелия Нинова все още не са вписани в Търговския регистър, като решението министъра на икономиката е взела още преди четири дни.

Припомняме, че покрай името на Ваня Караганева се разрази скандал и тя беше обвинена във взимане на еднолични решения за милиони левове. Само месец след нейното назначение, срещу близката семейната приятелка на премиера Кирил Петков бяха разкрити фрапиращи нарушения.

В мотивите за нейното освобождаване от ДКК разкриха, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон, защото е имала трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Сключила е неправомерно договор с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов представител. Събранието тогава констатира, че Караганева е взимала еднолични решения. Едно от тях е да освободи като процесуален адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ на стойност близо 1,2 млн. лева с друго лице. Освободеният адвокат обаче бил назначен еднолично от нея за председател на комисии по избор и членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – ВМЗ, „Монтажи“, „Кинтекс“, като е дала пълен достъп на Краварски до сървъра на ДКК и цялата налична информация.

По решение на Караганева е бил променен и вече одобрен от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ на стойност 50 милиона лева, като подписала различен текст. Бившата шефка е направила и еднолични назначения във ВМЗ. Отказала е да разглежда всякакви въпроси свързани с ремонт и реконструкция на язовири, прекратила е всякакви плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, като натрупаните дългове за месец са на стойност 90 хиляди лева. 

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която наследи Петков на поста във второто служебно правителство на Петков не успя да освободи от длъжност Караганева, но поиска оставките на тези, които разкриха нарушенията.

По случая проверка започна КПКОНПИ, българската и европейската прокуратура.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати