Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новаков: „Зелената сделка“ е нещо правилно и трябва да се случи

Политика

Новаков: „Зелената сделка“ е нещо правилно и трябва да се случи

Новаков: Зелената сделка е нещо правилно и трябва да се случи - Tribune.bg
Снимка:

Ние сме сигурен, че ще постигнем много високи цели. Струва ми се, че другите държави не се стремят към същото, каза евродепутатът

„Има причина „Зелената сделка“ да грабне вниманието на обществата в почти всяка държава. Това е нещо, което трябва да се случи и е правилно да бъде амбициозно, стига да не е свръхамибициозно.“ Това зави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред БНТ.

„Зелената сделка“ е набор от политики, предложени от Европейската комисия, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. Планът е да бъде намалено производството на парникови газове поне с 50%, сравнено с нивата от 1990 г.

„Това, което ме тревожи мен обаче е, че ЕС генерира 10-ина процента от въглеродните емисии в глобален мащаб. И ние сме сигурен, че ще постигнем много високи цели. Дори да не е абсолютно неутрална до 2050 г. Струва ми се, че другите държави не се стремят към същото. Държавите около нас могат да горят въглища и каквото си поискат, тъй като не са част от тази „Зелена сделка“, а в същото време ние ще наложим тежки реформи“, допълни Новаков.

„Тук съм съгласен с българския премиер, който казва, че Европейският парламент няма да се откаже от тези високи очаквания. Искам да гледаме на „Зелената сделка"“като на една голяма трансформация, която ще се случва в европейските общества. Две трансформации текат в световен план - дигиталната и икономическата. „Зелената сделка“ е нов икономически модел, който има и своята социална защита“, коментира темата и евродепутатът Илхан Кючюк.

„Некоректно е да се говори за сделка, това е една цялостна трансформация на европейската икономика, преминаване към нов икономически модел. Тук двата големи въпроса са - по какъв начин Европа ще съхрани своето технологично лидерство и иновации и по какъв начин ще съхрани своята конкурентоспособност на промишлеността. Пред България въпросът е същият“, допълни евродепутатът Петър Витанов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати